in

Park Food Fest u Novigradu osvojio tisuće gurmana koji su kušali najbolje istarske delicije

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.

Zadovoljni posjetitelji uživali u vrhunskom show cookingu chefova renomiranih restorana

Lučica Mandrač u šarmantnom Novigradu prethodnog se vikenda pretvorila u pravi restoran na otvorenom pod nazivom Park Food Fest koji je ponudio šaroliku kulinarsku ponudu i zabavni program. Duž stare ribarske lučice prošetalo se i delicije kušalo na tisuće posjetitelja, ljubitelja vrhunske kulinarske ponude, ali i craft piva i izvrsnih vina iz lokalnih vinarija.

Park Food Fest jedinstveni je gastronomski događaj, street food festival, pokrenut 2019. godine. Pauzirao je dvije godine zbog pandemije, a onda se, opet u organizaciji Turističke zajednice grada Novigrada, vratio u punom sjaju i ispunio sva očekivanja.

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.
Foto TZ Novigrad – Park Food Fest 2022.

Uspjehu je kumovalo i vrijeme, jer je tijekom subote i nedjelje bilo sunčano i neobično toplo za kraj listopada. Rijeke ljudi slijevale su se iz svih krajeva prema luci, a bilo je posjetitelja iz cijele Istre, kao i turista iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i drugih zemalja koji su odlično prihvatili ovaj “food resort” na rivi, osmišljen prema najsuvremenijim svjetskim gourmet trendovima.  

U bogatom programu posjetitelje je posebno privukao show cooking chefova renomiranih restorana s Michelinovom preporukom koji su pred gostima spremali istarske specijalitete.

Pa su se tako na posebnom punktu predstavili poznati restorani sjeverozapadne Istre čiji su chefovi “kreirali” pomno osmišljene delicije od sezonskih lokalnih namirnica, ali i u kombinaciji s egzotičnim začinima. U subotu je poznata novigradska chefica Marina Gaši iz restorana Marina spremala polpete od brancina u curry umaku, zatim je restoran Chemistry (iz hotel Palazzo Rainis) sa chefom Mirom Marićem pripremio kapešante odnosno jakobove kapice sa ciklom i jabukama, te je na kraju dana Konoba Nino predstavila gurmanski sendvič od pečene svinjske vratine, namazom od tartufa i rikolom. U nedjelju je restoran Chemistry predstavio zanimljiv rižoto od krumpira s kremom od vrganja, dok je Stari podrum na čelu sa kuharicom Mirom Zrnić pripremio dva jela tipične istarske kuhinje: fuži s tartufima i pljukanci s brokulom i sezonskim samoniklim biljem.Navečer se pak se održao domaći kulinarski show uz kraljicu istarske kužine – istarsku maneštru koju su pripremali majstori iz Konobe Nino.

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.
Foto TZ Novigrad – Park Food Fest 2022.

Na Wine pointu nudila su se vina vinara sa sjeverozapada Istre, a bili su to redom sve poznata imena: Degrassi, Vina Demark, Ghira, Leonardo Palčić, Moreno Ivančić, Pervino i Veralda. Za pivoljupce je otvoren Craft beer point s doista bogatom paletom. Nudile su se etikete Bura Brew, Kampanjola, novigradski Vergal i Još jena bira novigradske konobe Nino.

Ostvarene brojke su impresivne – organizator procjenjuje da je tijekom dva dana festival posjetilo više od 2.000 ljudi. Podijeljeno je više od 3.500 porcija hrane, od toga čak 1.400 burgera, zatim 700 porcija ribljih jela, oko 1.000 porcija tjestenine i istarskih tortilja, te oko 500 degustacijskih jela poznatih chefova. Pritom su posjetitelji konzumirali 3.000 čaša vina i 1.500 čaša craft pive.

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.
Foto TZ Novigrad – Park Food Fest 2022.

Spomenimo i maštovite delicije koje su oduševile sva nepca. Iz restorana HALF 8 na čelu sa chefom Markom Botićem nudili su burgere Fusion s bavette odnosno flank steakom, zatim Burger Pulled Pork s trganom svinjetinom, te Vege Bao Buns u kojem su bili coleslaw salata, BBQ celer i pesto od vlasca.

Kod Marice se pripremao Fritto misto s kozicama, kanaštrelama, sipama, lignjama i triljama, te Morska salata u kojoj su bile hobotnica i puž volak s cherry rajčicama, maslinama, kaperima, narom i svježim krastavcima.

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.
Foto TZ Novigrad – Park Food Fest 2022.

La taverna je nudila tri istarska jela: Istarsku tortillu s domaćim kobasicama, Pljukance s  vrganjima, pršutom i sušenom rajčicom, te Brodet od sipa, lignja i grancipora (grmalji) s palentom.

Nije nedostajalo ni zabave, s obzirom da su gosti uživali u nastupu nekoliko bendova, a bili su tu i voditelji koji su cijeli program i bogatu eno-gastronomsku ponudu predstavljali na više jezika mnogobrojnoj publici, kao i sommelier koji je predstavljao vina i piva koja su se sljubljivala s hranom na show cookingu.

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.
Foto TZ Novigrad – Park Food Fest 2022.

Park Food Fest je ove godine imao i vrlo poseban kutak u kojem se slavio Dan jabuka, uz humanitarnu notu. Članice udruge Zdravi NovigradCittanova sana volontirale su na svom štandu i posjetiteljima u zamjenu za donaciju nudile brojne vrste kolača od jabuka i druge slastice, sokove i liker od divlje jabuke. Njihove donacije namijenjene su teško oboljelom Deanu Folu iz Tara kojem u sklopu terapije treba skupi uređaj Optune. Da sve izgleda još ljepše, Dan jabuka poslužio je kao inspiracija mališanima iz Dječjeg vrtića Tičići čiji su maštoviti likovni radovi bili izloženi po parku.

Foto TZ Novigrad - Park Food Fest 2022.
Foto TZ Novigrad – Park Food Fest 2022.

„Vrlo smo zadovoljni velikim odazivom posjetitelja, a street food pokazao se sjajnom temom koju smo gostima odlučili predstaviti u jedinstvenoj kombinaciji sa show cookingom u kojem su se iskazali chefovi vrhunskih restorana. Dnevna ponuda prihvaćena je odlično, a posjetitelji su pokazali velik interes i za vina te craft pivo“, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada, zahvalivši se svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji te dodavši da je to samo jedna u nizu već etabliranih novigradskih manifestacija.

Direktorica Ferenac zaključila je da je cilj ove manifestacije valorizirati bogatu eno-gastronomsku ponudu područja sjeverozapadne Istre, kao i Istre u cjelini, uz valorizaciju atraktivnih lokaliteta SZ Istre. Riječ je o specifičnom obliku promocije eno-gastronomije, a time i važnoj sastavnici u razvoju turističkog proizvoda gourmet turizma u destinaciji.

Foto Grad Poreč

POREČ: Asfaltirana staza između Varvara i poslovne zone Facinka

marčana općina centar

MARČANA: Otvoren natječaj za studentske stipendije