in

Poduzetnička priča iz KAŠTELIRA: Bračni par Tina i Gabriele otvaraju mini craft pivovaru

Gabriele i Tina/Foto Tanja Kocijančić

Kaštelir će uskoro postati bogatiji za malu craft pivovaru. Na tu su se ideju odlučili supružnici Tina Kovač i Gabriele De Faveri, koji su odlučili dio kuće preurediti u prostor za pivovaru. Zapravo radi se o staroj konobi u kojoj se nekoć pravilo i čuvalo vino, a sada je dio tog prostora ovaj bračni par preuredio u malu pivovaru iz koje će mjesečno izlaziti oko 2.000 litara piva za početak, a u drugoj će se moći degustirati. Nedostaju još klupe, stolovi i druga oprema, ali to će se sve ubrzo urediti i nadopuniti.

Poduzetnička priča iz KAŠTELIRA: Bračni par Tina i Gabriele otvaraju mini craft pivovaru

Plan je da svoj OPG Tina i Gabriele otvore u studenom, što će naravno ovisiti o epidemiološkoj situaciji i koronavirusu. Pivo će se moći degustirati i kupiti najprije kod njih, u novoj konobi koju uređuju, a zatim, s vremenom, i u lokalnim restoranima.

Zanimljivo je da imaju svoju zemlju na kojoj su posadili ječam za pivo. Posijali su oko pola hektara za početak. Koristit će, kažu nam, samo prirodne i visokokvalitetne sastojke.

-Koncentrirat ćemo se na kvalitetu, a ne kvantitetu proizvoda. Osim bire, posluživat ćemo i hranu iz našeg, a i lokalnih OPG-ova. Za početak će to biti hladna predjela, gurmanski sendviči, te sve varijacije kaštelirskih grampera, kako u Kašteliru zovu krumpire, ističe Tina, uz napomenu da će se ponuda proširivati ovisno o tome kako bude išlo, s obzirom da će do proljeća njihovi gosti biti mahom domaći zbog korona-restrikcija u susjednim državama.

Poduzetnička priča iz KAŠTELIRA: Bračni par Tina i Gabriele otvaraju mini craft pivovaru
Bračni par u kampanji

Gabriele veli da su biri dali ime Castellana. Ime asocira na bačvu u kojoj se prevozila voda na njive, ali castellana je nekoć bila i supruga čuvara istarskih kaštelira.

-Ideja o otvaranju pivovare vrtjela mi se u glavi 20-ak godina, jer sam želio proizvoditi svoje pivo. Kad sam vidio njive Tininog tate pune ječma, ta je želja postajala sve jača. Shvatio sam da je ovdje mjesto i vrijeme da se ideja o maloj pivovari i realizira. Ljubitelj sam kuhanja i svoje slobodno vrijeme provodim u proučavanju novih recepata. Sve nas je to navelo da naše želje pretvorimo u djela. Ideja o imenu i logu nastala je nakon nekoliko mjeseci razmišljanja. Tinin brat Mauricio je u tome sudjelovao i najviše doprinio, kaže nam Gabriele.

Zamolili smo ih da nam više kažu o sebi.

-Rodom sam iz Kaštelira i jako volim svoje mjesto. Diplomirala sam klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a osim klavira, sviram i saksofon. U školi sam oduvijek bila odlična učenica.

Poduzetnička priča iz KAŠTELIRA: Bračni par Tina i Gabriele otvaraju mini craft pivovaru
Prostor za goste

Od malih nogu, uz dvije škole, redovito sam pomagala svojim roditeljima u vinogradima, maslinicima i njivama punih žitarica i raznih povrća. Traktor sam počela voziti s manje od 4 godina, ali tada su bila drugačija vremena. Tata me učio da moram u životu naučiti sve raditi jer se tako neću morati bojati gladi.

Nakon završetka fakulteta udala sam se za Gabrielea, koji je rodom iz Monze, grada u Italiji blizu Milana. No, njegovi nonići također su iz Kastelira, a mama Lidija rođena je bas u našem selu. Gabriele je kao dijete rado i često dolazio ovdje i zavolio Kaštelir, ispričala je Tina.

Gabriele je, inače, diplomirani inženjer industrijske tehnologije.

-Nakon što sam se udala, otišla sam i ja živjeti u Monzu. Tamo su se rodile i naše dvije kćerke Michelle i Nicole. U Monzi su krenule u školu, sve dok se nismo 2016. odlučili vratiti u naš Kaštelir i veliki grad zamijeniti malim selom, brinuti se o mojim ostarjelim roditeljima i nastaviti obrađivati zemlju. Divim se i uživam vidjeti rast svake biljke – od sjemena pa sve do njezinog ploda koji nam služi za hranu, a i ponovno daje novo sjeme za ponovno sijanje. Predivan proces, ističe kaštelirska poduzetnica.

Uz sve to veliki su ljubitelji životinja, pa imaju puno dvorište – konje, mačke, pse, patke, koze…

-One su prava atrakcija turistima koji dolaze u naše kuće za odmor. Te su životinje uglavnom došle iz raznih mjesta – neke smo spasili od klanja, neke su bile napuštene, a neke smo nabavili. Kod nas svi žive zajedno i svi se poštuju. Svi su kastrirani i žive do starosti – čak ni kokoške ne „pretvaramo“ u ručak, nego žive dok ne uginu od starosti, otkrili su supružnici, koji svoje vrijednosti prenose na kćeri.

Poduzetnička priča iz KAŠTELIRA: Bračni par Tina i Gabriele otvaraju mini craft pivovaru
Pivo će praviti od kaštelirskog ječma

Koronavirus im je malo pomrsio račune, ali svakako računaju otvoriti pogon i konobu ove godine. Za početak će raditi njih dvoje sami, pa će do idućeg ljeta, za kada svi polažu nadu da će biti normalna turistička sezona, biti taman uhodani i spremni za širenje i zapošljavanje.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

ROVINJ: „Priče iz šume" nastavljaju sa svojim radionicama za djecu

ROVINJ: „Priče iz šume” nastavljaju sa svojim radionicama za djecu

Nacionalni Stožer: 23. srpnja imamo 104 nova slučaja, tri su osobe umrle

Istra ima jednog pozitivnog na Covid-19