in

POLA STOLJEĆA LJUBAVI PREMA ISTRI: Giancarlo Stival maketu samostana u Dajli darovao NOVIGRADU

Giancarlo Stival i Anteo Milos

U upečatljivom ambijentu atrija povijesnog zdanja nekadašnjeg benediktinskog samostana i crkve Svetog Ivana Krstitelja u Dajli upriličena je proteklog vikenda u organizaciji Grada Novigrada izložba i predstavljanje maketa istarskih građevina autora Giancarla Stivala. Predstavljen je tom prigodom dio kreativnog stvaralaštva ovog samoukog umjetnika iz Italije, koji je svoju veliku ljubav prema Istri pretočio u makete istarskih građevina, od poznatih spomenika kulturno-povijesne baštine do drugih prepoznatljivih objekata istarske arhitekture.

Među ostalim zanimljivim eksponatima koji su se te večeri mogli razgledati – a koji su inače izloženi u umaškoj Zajednici Talijana – važno mjesto zauzimaju upravo dvije minijature povijesnog kompleksa samostana i crkve Svetog Ivana u Dajli. Kako je sam autor izrazio želju da te makete pokloni Gradu Novigradu, na čijem se području Dajla nalazi, došlo se na ideju da se ova izložba i prezentacija održe upravo u tom dojmljivom povijesnom ambijentu, priopćeno je iz gradske uprave.

U uvodu večeri zanimljivo predavanje o tim povijesnim građevinama i kompleksu kojeg čine zajedno s nekolicinom drugih obližnjih zgrada, održale su Novigrađanke Kristina Kulišić i Marina Paoletić, koje su tu temu obrađivale kao svoje diplomske radove, na studiju povijesti odnosno kulture i turizma.

Okupljenoj publici obratili su se i novigradski gradonačelnik Anteo Milos, kao domaćin susreta, te Floriana Bassanese Radin, predsjednica umaške Zajednice Talijana, koja je Stivalove makete ustupila za potrebe izložbe, te time pomogla u njezinoj realizaciji. 

Gradonačelnik Milos u svom je obraćanju prenio kako je Stivalova ideja da pokloni makete samostana i crkve Novigradu do njega došla zahvaljujući zajedničkom poznaniku Pinu Degrassiju, koji je potom pomogao da se ta ideja i provede u djelo.

„Večeras smo u kratkom povijesnom predstavljanju naših dviju sugrađanki čuli puno toga zanimljivoga o ovom kompleksu i Dajli općenito. Uz ovaj prostor u novijoj povijesti vežu nas i neke druge uspomene, primjerice svojevremeno je tu bio i dom za starije, u kojem smo posjećivali rodbinu ili prijatelje… Danas je zgrada samostana u vrlo zapuštenom stanju. Do toga je došlo iz razloga na koje mi nažalost ne možemo utjecati, ali se nadamo da do pomaka ipak može doći, te da se ovo vrijedno povijesno zdanje može spasiti od potpunog propadanja“, poručio je tom prigodom Milos.

Posebno je pak zahvalio Stivalu na vrijednom poklonu, Degrassiju i Bassanese Radin na suradnji oko realizacije ovog događanja, župniku vlč. Maksimilijanu Baždonu na gostoljubivosti i prijemu u prostor atrija, Kulišić i Paoletić na zanimljivom predavanju, te svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu večer.

Ponešto više o Stivalu i njegovu stvaralaštvu publika je mogla doznati u kratkom razgovoru s njime, u kojem se ovaj 75-godišnji Talijan pokazao vrlo vitalnim i duhovitim, te i na taj način osvojio simpatije okupljene publike. Moglo se među ostalim čuti kako je rođen 1944. godine u mjestu Croce di Musil di Piave (Italija), te kako se u Istru zaljubio prije više od pola stoljeća, zahvaljujući svojoj supruzi. Ljubav prema Istri potekla je naime kada je upoznao svoju pokojnu suprugu, rođenu Riječanku istarskih korijena, a s vremenom ga je ta ljubav ponukala da obiđe i upozna mnoge ljepote Istre.

Izradio je dosad preko 300 minijaturnih građevina, vjernih reprodukcija, od čega je velik broj upravo istarskih građevina. Naglasio je kako se pri izradi minijatura koristi materijalom kojeg prikupi u Istri, poput kamena, zemlje, granja, lišća…

Već na prvi pogled jasno je kako je u izradu ovih malih ali vjernih reprodukcija više ili manje poznatih istarskih građevina uložena velika ljubav i kreativnost, ali i nebrojeni sati rada. Na pitanje koliko je  vremena potrebno da bi se jedna takva minuciozna maketa izradila, veli kako mu je – primjerice – za izradu jedne od posljednjih maketa u nizu, zgrade obitelji Franceschi iz Šegeta nedaleko Umaga, trebalo oko 180 sati rada!

Za sebe sam Stival kaže: „Po rođenju sam Venecijanac, potom „naturalizirani Istrijan“, a od 1969. sam i vjerni hodočasnik Istri, koju sam prikazao u svojim radovima. Vjerujem kako sam na taj način predstavio gotovo sve dijelove Istre, na desetke gradova i mjesta. Često ih volim i posjetiti, zaroniti u njihovu prošlost, te uživati u čistom zraku, krajolicima i svim drugim ljepotama Istre…“

Izvor Grad Novigrad

Istra započela s obilježavanjem DANA POLICIJE

FINA OBJAVILA: Po DOBITI PODUZETNIKA Poreč je odmah iza tri najveća hrvatska grada