in

POREČ: BIO ISTRA uređuje edukativnu EKO OAZU na Garbini

Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA osnovala je 1. travnja svoju podružnicu za područje Poreštine – BIOISTRA Poreč. U želji da rad ove podružnice bude konstruktivan i slijedi dobre primjere podružnica Livade i Rovinj, novo rukovodstvo je već protekle subote, 10. travnja, organiziralo prvu edukativno – ekološku akciju, nazvanu  “EKO OAZA u nastanku”. Time je učinjen prvi korak za uređenje edukativno – ekološke učionica na otvorenom, na zemljištu na Garbini, nedaleko od Musaleža, koje je Grad Poreč dodijelio udruzi BIO ISTRA na korištenje bez naknade prvenstveno radi provođenja projekta “Ekosfera Poreč”.

Akciji se odazvalo 12 osoba (9 članova udruge i 3 djece) koje su prvi put prošetale navedenim poljoprivrednim zemljištem, detektirale samonikle aromatične biljke (pod vodstvom Mirele Marković), ukazale na problem bršljana koji guši stabla u tamošnjoj šumici (Sandra Šoljak), krčile pionirske putove (Davor Hitri) i površinski čistile i malčirale buduću ekološku oglednu oranicu (Klaudio Kovačić). Sudionici su razmjenjivali znanje, iskustvo i informacije te planirali buduće uređenje, poštivajući pritom sve propisane protuepidemiološke mjere. Uređenje EKO OAZE snimljeno je novonabavljenim dronom (Nenad Petrović), pa je učinak prve akcije već vidljiv u foto-dokumentaciji.

Podršku akciji dali su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, koji su se uključili u diskusiju i predložili vrlo konkretne i inovativne moguće daljnje aktivnosti. Predsjednica udruge BIOISTRA mr. sc. Vlasta Radoičić zahvalila je Gradu Poreču na ukazanom povjerenju. Prof. Dajana Bošnjak, koordinatorica projekta pod zbirnim nazivom EKOSFERA POREČ, istaknula je važnost učionice na otvorenom za projekte u provedbi, posebno naglasivši da će na oglednoj oranici ekološki uzgajati ružmarin i drugo mirisno aromatično bilje “koje će nas nadahnuti u pripremi novih aktivnosti i projekata”.

Podružnica BIOISTRA Poreč, na čelu sa predsjednicom Ksenijom Selimović, dopredsjednicom Sandrom Šoljak i koordinatoricom Lilien Sinožić, osnovana je s ciljem omogućavanja bolje komunikacije među članovima, bržeg protoka informacija te brojnijih cilljanih druženja i aktivnosti, posebno na parcelama EKO OAZE. Unatoč problemima koje svima uzrokuje COVID 19, podružnica snažno započinje sa svojim aktivnostim.

U tijeku su, tako, daljnji planovi uređenja EKO OAZE, koji uključuju postavljanje ograde i priključka na vodu, ekološko krčenje šumarka, izradu klupe i klupica, nabavku jastuka i male kućice – skladišta.

Sljedeću akciju BIOISTRA Poreč priprema za 24. travnja te poziva sve zainteresirane da se uključe u njen rad. Više o radu udruge moguće je  saznati na službenim internetskim stranicama www.bioistra.hr.

VRSAR traži prometnog redara

Ako ste u Lidlu kupili ovaj proizvod nemojte ga konzumirati