in

POREČ: Čak 7 živih periski pronađeno na Čivranu

Periska Puškica - foto Massimo Hrast

U organizaciji ronilačkog kluba DPDSR (Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov) „POREČ“ iz Poreča provedeno je 17. srpnja ronilačko pretraživanje na području plićine Čivran. Cilj pretraživanja bio je provjeriti dojave o viđenim živim periskama (Pinna nobilis). Osim porečkog kluba sudjelovali su i ronioci medulinskih klubova: EKO MORE i RK „CENTAR“.

foto massimo hrast periskica
Foto Massimo Hrast

Ronioci su pretražili podmorje površine cc 2 ha. Na veliko iznenađenje i zadovoljstvo svih sudionika, među brojnim ljušturama uginulih periski pronađeno je 7 živih. Prema izgledu ljuštra, pretpostavljamo da se radi o pandemijom ugroženoj plemenitoj periski „Pinni nobilis“.

Jedna periska je „starija“, visine cc 20 cm. Ostalih 6 su mlađe, visine od 10 do 60 mm. Većoj periski su Porečani dali ime Puškica. Ostale male periskice nalaze se u eliptičnoj zoni oko Puškice.

Od periskica na Čivranu, sjeverno od Poreča kod Červara, posebna je ona najmanja. Dok su sve ostale usidrene svojim nitima u pijesak, ova raste zakačena za također malu morsku spužvu Spongia officinalis.

Foto Lucio Lorencin
Foto Lucio Lorencin

Dno je kamenito i prošarano pjeskovitim površinama. Puškica je okružena livadom „tanke“ morske rese. Morska alga iz porodice „Cymodoceaceae“. Medulinski ronioci, prisjetili su se da su najviše živih periski pronašli u livadama morske cvjetnice „Posidonia oceanica“.

Medulinska ronilačka udruga EKO MORE, na poticaj Marinka Babića uključila se od jeseni 2020. u traganje za preživjelim periskama. Tako su u akvatoriju Medulina i Pule pronašli 9 živih periski. Pod koordinacijom biologa Sandra Dujmovića, mag.biol. iz Javne ustanove Nacionalni park „Brijuni“ i Silvie Buttignoni, mag.biol. iz JU „Natura Histrica“, na 7 od tih periski postavljeni su metalni kavezi da ih se zaštiti od mogućih predatora (hobotnice, rakovi, orade).

Masovni pomor plemenite periske „Pinna nobilis“ primijećen je 2016. godine u Španjolskoj i od tada je zahvatio čitavo Sredozemno more. U Jadranskom moru pomor prvih periski zabilježen je 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100%, a zbog dramatičnog pada populacije plemenita periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste.

Foto Frano Glavat
Foto Frano Glavat

Smatra se da je uzročnik masovnog pomora parazit „Haplosporidium pinnae“, iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu periske. Prijenosu s periske na perisku pogoduju morske struje a pogotovo više temperature mora u ljetnim mjesecima.

U 2020. godini pojava masovnog pomora periske zahvatila je sve zemlje Mediterana sa smrtnošću populacija i do 100 %. Za sada nije utvrđena niti jedna učinkovita metoda kojom bi se mogao spriječiti pomor i širenje zaraze.

U svrhu očuvanja plemenite periske od 2020. godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provedi projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Hrvatskom djelu Jadranskog mora. Jadran je po tom projektu podijeljen u tri regije sjeverni, srednji i južni. Koordinatori aktivnosti po regijama su: Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran) , Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran). Pozivaju se svi koji primijete živu perisku da zapamte lokaciju i prijava koordinatorima po regijama. Važno je napomenuti da se perisku ne smije dirati, dovoljno je pod vodom, blizu nje „škljocnuti“ prstima, ako je živa, školjka će se zatvoriti.

Silvia Buttignoni, mag.biol., ravnateljica JU „Natira Histrica“ ističe da je potrebna pomoć svih, ali ne samo za i radi periske, trebamo mijenjati navike u cilju zaštite i očuvanja cjelokupne bioraznolikosti, u vodama, ali i na kopnu, priopćeno je iz udruge Eko more.

Biciklisti Poreča na XCM maratonu u Balama – Izvrsni Močibob, Žužić i Lalić

Foto NK Istra Tar

TAR: Veterani Istre bolji od porečkih policajaca