in

POREČ: Capybara u Galiji predstavlja misaonu igru Go

Foto Udruga Capybara

Članovi udruge Capybara u suradnji s Udrugom Galija pozivaju na predstavljanje dalekoistočne misaone igre Go, na kojoj će ukratko proći povijest i mehaniku i probati je odgrati.
Aktivnost će se održati u prostorijama Udruge Galija, u utorak 25. lipnja u 17 sati. Aktivnost je besplatna i otvorena za javnost, te primjerena svim dobnim skupinama od 10 godina na više.

Mnogi su primijetili kako je u Poreču već koju godinu drevna igra Go našla svoje mjesto, te se redovno održavaju druženja, radionice i turniri.

Go je drevna misaona igra s Dalekog istoka. Što je na zapadu šah, to je u istočnoj Aziji Go. Stara tisućama godina pravila su toliko jednostavna da se gotovo pa uopće nisu mijenjala od svojih početaka. Igra je ovo nadmudrivanja u kojoj protivnici naizmjenice polažu crne ili bijele kamenčiće na tablu i pokušavaju prisvojiti što više teritorija no koliko god pravila bila jednostavna, broj ishoda je veći nego što ima atoma u svemiru.
Ova igra držala se kao jedna od plemićkih vještina, a i danas vrhunski igraći uživaju poseban status, pa čak i rade kao profesionalni igrači.
U Europu je došla krajem 19. stoljeća i to kroz Pulu, gdje su je s Dalekog istoka donijeli mornari Austro-ugarske mornarice, a danas doživljava novi val popularnosti te se aktivno igra i u Poreču.


BUJE/MARUŠIĆI: Večeras, 23.6., koncert Zöja, eksperimentalnog glazbenog dua iz Australije

Foto Nerio Belić

Centar za mlade Alarm poziva na vaterpolo turnir na Zarečkom krovu