in

BUJE/MARUŠIĆI: Večeras, 23.6., koncert Zöja, eksperimentalnog glazbenog dua iz Australije

Koncert: ZÖJ, Neo-Persian Experimentalism. Nedjelja 23/06/2024 u 20h. Park skulptura Marušići. Ulaz je besplatan.

ZÖJ je eksperimentalni međukulturni glazbeni duo iz Australije, koji čine Gelareh Pour na kamančeu, vokalu i qeychaku te Brian O’Dwyer na bubnjevima i udaraljkama.

Uz predanost autentičnom međukulturnom izražaju, ZÖJ spaja tradicionalne elemente iz svojih pozadina s modernim eksperimentalnim utjecajima. Gelarehine virtuozne izvedbe na žičanim instrumentima i vokalu besprijekorno se isprepliću s Brianovim dinamičnim bubnjanjem, rezultirajući privlačnim i pristupačnim zvukom.

ZÖJ je stalni dio australske festivalske scene, nastupajući na poznatim događajima poput WOMAD, Mona Foma i The National Folk Festival. Njihov debitantski album ‘FIL O FENJOON’, objavljen u studenom 2023., naišao je na pohvale kritičara, a svi datumi popratne turneje bili su rasprodani.

Njihov inovativni pristup suvremenoj umjetničkoj glazbi donio im je priznanje, s Gelareh i Brianom koji su 2020. godine dobili nagradu za Izvrsnost u eksperimentalnoj glazbi na Art Music Awards – APRA AMCOS. Godine 2022. ZÖJ je bio priznat za Izvedbu godine u kategoriji jazz/improvizirane glazbe.

Gelareh Pour je poznata iransko-australska glazbenica, poznata po svom iznimnom umijeću sviranja perzijskog kamančea i qeychaka, kao i po svojim talentima kao pjevačica, skladateljica i instruktorica. Gelareh je počela svirati glazbu u mladosti, nastavljajući svoj glazbeni put u Iranu na Konzervatoriju Sveučilišta umjetnosti u Teheranu, gdje je stekla diplomu, prije nego što je nastavila studij s magisterijem iz etnomuzikologije na Sveučilištu u Melbourneu.

Brian O’Dwyer, rođen u Australiji, iskusan je glazbeni producent i snimatelj s karijerom koja seže u sredinu i kraj 90-ih godina. Njegovo raznoliko glazbeno putovanje obuhvaća različite žanrove, s posebnim naglaskom na međukulturno, neo-klasično, ambijentalno i istraživanje nove glazbe.

Foto Tanja Kocijančić

TAR-VABRIGA: U Santa Marini otvorena milijun eura vrijedna Ribarska kuća koja valorizira i čuva povijest i tradiciju

Foto Udruga Capybara

POREČ: Capybara u Galiji predstavlja misaonu igru Go