in

POREČ: Dan grada i Praznik rada prepuni događanja i posjetitelja, turističke brojke u velikom plusu

Plesni studio MOT 08 na Trgu slobode

Dana Grada i Praznik rada u Poreču se slave „u nizu“, budući da datumi dolaze jedan iza drugoga, a ove je godine možda i s obzirom na epidemijsku pauzu, broj domaćih i turista koji su ove fešte odučili proslaviti u druženju i na otvorenom bio zaista velik. Grad Poreč u suradnji s Turističkom zajednicom grada i raznim partnerima organizirao je za ovu priliku raznolik program.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Povodom Dana Grada 30. travnja po prvi je put održana  atletska utrka na Gradskom kupalištu. Grad Poreč i Atletski klub Maximunus, pripremili su rute za djecu i odrasle, kojih se okupilo stotinjak, a na početku ih je pozdravio i gradonačelnik Loris Peršurić koji je obišao sva događanja u gradu ovoga vikenda.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Djeca su trčala po kategorijama, ovisno o uzrastu, a odrasli u duljini 7.370 metara, do Zelene lagune i nazad. Dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a  svi su odrasli prijavljeni za uspomenu dobili i majicu. Sav prihod od kotizaciju išao je Centru za inkluziju, podružnica Poreč. Aktivni su bili i biciklisti, jer se održala rekreativna MTB Parenzana u organizaciji Biciklističkog kluba Poreč, koja je okupila stotinjak učesnika. Za njih je bio pripremljen tradicionalni fažo i organiziran posjet Jami Baredine.

Uz živu muziku na Trgu slobode tijekom dana Acoustic Fever Trija, plesni su program održale i članice Studija za izvedbene umjetnosti MOT 08, a vježbama demonstracija obilježen je i Nacionalni dan hitne medicinske službe. Navečer, sve je bilo spremno za veliki koncert popularne splitske grupe TBF u večernjim satima, na novouređenom dijelu rive.

Foto Grad Poreč
TBF na rivi – Foto Grad Poreč

U nedjelju, na sam Praznik rada, fešta se već tradicionalno održala na Gradskom kupalištu. Održano je natjecanje u briškuli i trešetama, te boćanju, a okupljeni su se imali prilike zabaviti uz glazbu Orchestre Istriane i Fun box banda i nešto prigristi uz gastro ponudu.

A zadovoljni su i u Turističkoj zajednici grada Poreča.

-Kako smo najavljivali i ovaj produženi vikend je u Poreču vladala poprilična gužva koja je u subotu sezala gotovo do 12.000 turista što je ravno najboljim turističkim godinama.

Travanj je ponovno pokazao da smo velikim eventima koji privlače u destinaciju velik broj natjecatelja ostvarili zavidan turistički rezultat, kao i u vrijeme Uskršnjih blagdana , kad smo bili među najtraženijim destinacijama na Jadranu. To se nastavilo, prema predviđanjima, i za Prvomajski vikend koji je privukao brojne Slovence, Talijane ali i goste iz Hrvatske.  Grad je obilovao događanjima za „sve gušte“ što je dodatno upotpunilo kolaž manifestacija, kaže Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.

Foto Grad Poreč prvi maj kupalište 2022
Prvi maj na Gradskom kupalištu – Foto Grad Poreč

Tako brojčani pokazatelji kažu da je od 1. do 30 travnja na području Poreča ostvareno 176.000 noćenja, a turisti su uglavnom dolazili redom iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije. Protekli vikend, odnosno od 27. travnja do 1. svibnja ostvareno je 41.500 noćenja ili 11% više od 2019. godine, a glavna emitivna tržišta bila su Slovenija, Austrija, Njemačka i Hrvatska. Dnevni rekord bio je 11.700 gostiju u petak, 29. travnja od čega 6.200 Slovenaca ili 53% ukupnih gostiju. Najviše noćenja je ostvareno u hotelima te privatnom smještaju, nakon čega slijedi smještaju u kampu te nekomercijalni smještaj.

S obzirom da se sljedeći vikend u Poreču održava velika međunarodna izložba Vinistra, za očekivati je da će se dobri turistički rezultati nastaviti  i u narednom periodu, priopćeno je iz Grada Poreča.

Hrvatska ukinula sva ograničenja za ulazak u zemlju

Foto Istarska županija

Istarski domovi zdravlja otvorili posudionicu medicinskih pomagala – Palijativni pacijenti imaju prioritet