in

Poreč dobio drugi urbani pčelinjak

Foto Grad Poreč

U porečkom naselju Finida, na zelenoj površini okruženoj zelenilom i stablima, na Svjetski dan pčela otvoren je drugi urbani pčelinjak – inicijativa koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, podržao Grad Poreč.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Kako je na današnjem otvorenju naglasio predsjednik udruge Ivan Kovač, bez pčela nema života, a osnovna ideja ovog urbanog pčelinjaka razvila se kako bi pčelama pomogli u njihovom razvitku te se udomio dio uklonjenih rojeva iz gradske sredine i turističkih objekata, čime se rješava komunalni problem, a napravila korist za cjelokupnu zajednicu te kod građana osvijestila važnost pčela i njihove uloge u funkcioniranju prirode. Med iz urbanih pčelinjaka namijenjen je za potrebite korisnike iz proračuna Grada Poreča, porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč.

Pčele su doista iznimne životinje – bolji su tragači od pasa, njihov je mozak manji od zrna sezama, a razlikuju čak 130 različitih mirisa! Kolika je važnost ovih malih kukaca najbolje znaju oni koji su s njima svaki dan – pčelari, kojih u porečkoj udruzi ima ukupno šezdesetak, što je oko 20% svih pčelara Istre. Njihov se broj posljednjih godina povećao za 30% te ukupno imaju oko 2000 košnica. 

Brojne aktivnosti odrađuju se sa Srednjom školom Mate Balote iz Poreča, a međutim najaktivnijima moramo istaknuti predškolarce kao i prvašiće osnovnih škola iz Poreča, rekao je Ivan Kovač, te se zahvalio većini pčelara koji su upravo završili Veleučiliste Apis iz Velike Gorice. Pet polaznika škole uskoro će dobiti uvjerenja o završenoj školi te zvanju pčelara, koji su dio prakse u odradili upravo u porečkom urbanom pčelinjaku.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Brojne aktivnosti pčelarske udruge – pčelarsku školu, osnivanje školskog pčelinjaka, nabavku zaštitne opreme i košnica, pomoć kod izrade projekata, akcije i slično svake godine podržava Grad Poreč.

– Zahvaljujem našim pčelarima na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, posebno na tome da aktivno rade na edukaciji cijele zajednice o važnosti pčela. Med porečkih urbanih pčelinjaka postao je i službeni poklon Poreča te je već sada obišao cijelu Europu, rekao je na otvorenju gradonačelnik Peršurić, pohvalivši prisutne učenike porečkih osnovnih škola Poreč i Finida, kao i SŠ Mate Balote, koji aktivno sudjeluju u projektu urbanih pčelinjaka, objavio je Grad Poreč.

Foto Odbojkaški klub Poreč

Porečke odbojkašice sjajne na završnici prvenstva za skupinu djevojčice

Foto USB Poreč

Porečki USB briljirao na Plesomaniji: Osvojio dva Grand prixa i prvo mjesto