in

Poreč domaćin 30. svjetskog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles

Foto Merlo de Graia - Vinistra 2023.

Najprestižnije svjetskog natjecanje Concours Mondial de Bruxelles u Istri je okupio 320 ocjenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedjelje, 14. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika ocijeniti 7.504 vina, među kojima je više od 220 uzoraka iz Hrvatske.

Foto Merlo de Graia - Vinistra 2023.
Foto Merlo de Graia – Vinistra 2023.

„Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i Istru. Istra je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada. Vjerujem kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama“, rekao je na ceremoniji otvorenja u dvorani Žatika Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre koja se punu godinu pripremala za ovo jedinstveno domaćinstvo i za sudionike ocjenjivanja pripremila sjajan program kako bi doživjeli najljepše što Istra nudi.

„Biti domaćinom jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina za sve nas je velika čast i ponos. Puno je asocijacija koje se vežu uz Istru, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve“, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Promocija hrvatskog turizma

Foto Merlo de Graia - Vinistra 2023.
Foto Merlo de Graia – Vinistra 2023.

Zadovoljstvo domaćinstvom nije krio ni Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknuvši kako su se Poreč i Istra našli u prestižnom društvu destinacija koje imaju priliku ugostiti jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina. “Siguran sam kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnijom i prepoznatljivom među vrhunskim poznavateljima vina“, rekao je Staničić. 

Dobrodošlicu ocjenjivačima i predstavnicima Concours Mondial de Bruxellesa poželio je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, te Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune, dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Veliko priznanje istarskim i hrvatskim vinima

Izbor Istre za jubilarno 30. izdanje Concours Mondial de Bruxellesa veliko je priznanje istarskim i hrvatskim vinima, a predsjednik ocjenjivanja Baudouin Havaux potvrdio je zadovoljstvo odabirom ovogodišnje destinacije. “Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina“, istaknuo je Havaux.

Svako izdanje Concours Mondial de Bruxellesa je jedinstveno. U prosjeku se tijekom tri dana ocjenjivanja otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta, njegova neovisnost, strogi proces selekcije i implementirani protokol kušanja pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina.

Izvor Policijska uprava istarska

Uhvatili ga bez vozačke. Našli mu kokain i marihuanu

Poreč: Besplatna radionica za poduzetnike – „Upravljanje resursima“. Prijavite se!