in

POREČ DOX – Svakodnevni život osoba različite seksualne orijentacije na izložbi RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA

Foto Andi Bančić

U međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox sinoć je u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena izložba fotografija „Radite to u svoja četiri zida“ koja prikazuje svakodnevicu lgbtiq+ osoba unutar prostora njihova doma.

Foto Andi Bančić

Autor, Luka Pešun, rekonstruira trenutke njihove svakodnevice kako bi inscenacijom stvorio dojam  dokumentacije, pokušavajući zadržati objektivan pogled. Procesom stvaranja ove serije fotografija upoznaje kolektivnu i pojedinačnu stvarnost te razgrađuje vlastite predrasude.

Autora i izložbu predstavili su u ime Učilišta ravnateljica Snježana Radetić i voditelj likovne djelatnosti Sebastijan Vojvoda.

Fotografijama postojećem diskursu rodne, spolne i seksualne raznolikosti pridonosi tamo gdje je manjkav, omogućujući uvid u one razine odnosa i identiteta koje su mu samome izmicale. Izložba je nastala na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu radite to u svoja četiri zida, po kojoj i sama serija nosi ime.

Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako izgledaju životi tih osoba te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na njihove identitete.

Izložba je otvorena do 12. studenog i može se razgledati u radno vrijeme galerije – svakim danom od 16 do 21 sati, osim nedjelje i blagdana.

Radnim danom u prijepodnevnim satima posjet izložbi može se dogovoriti na telefon 052 887 217.

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom.

Luka Pešun rođen je 25. 10. 1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti 2015. godine, koji završava 2019. Dobitnik je Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad na predstavi Agrippina, 2016. Sudjelovao je na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, U Procesu 2018. godine, 2016. izlagao je seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC-a.

Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019.

Porečka Finida domaćin međunarodnog turnira EUROCUP ISTRE 2019.

marinela dropulić ružić

Kolumna: MARINELA RUŽIĆ DROPULIĆ – Kako riješiti nesporazume u radnom timu? Razumjeti, otpustiti, tolerirati?