in

Danas počinje 8. Porečdox koji donosi 11 dokumentaraca po izboru Đele Hadžiselimovića

Porečki festival dokumentarnog filma ove se jeseni po osmi put održava u novom, ranijem terminu. Od 22. do 27. listopada publika 8. Porečdoxa uživat će u jedanaest dokumentaraca po inborn Đele Hadžiselimovića u službenom dijelu te off-programu rezerviranom za istarsku dokumentaristiku. Sve kao i uvijek prate koncerti i dobra zabava, a novost u ponudi su besplatne filmske radionice.
Za dobro raspoloženje u porečkom kinu na samom otvorenju festivala pobrinut će se Techno Vikings, sastav koji elektronsku glazbu izvodi na četiri saksofona i bubnjevima. Na velikom platnu prikazivat će se Priča o Caryju Grantu (r. Mark Kidel), portret jedne od najvećih holivudskih zvijezda svih vremena, i Meso Elvisa Lenića, prvi od četiri istarska dokumentaristička projekta koji se ove godine predstavljaju na Porečdoxu.

Od Donalda Trumpa do Istriana Jonesa

Iz službene selekcije uz Priču o Caryju Grantu (2017.), kao najupečatljiviji naslovi ističu se Čovjek koji je ukrao Banksyja (2018.) Marca Proserpija, Hitlerov Hollywood (2017.) Rüdigera Suchslanda i Srbenka (2018.) Nebojše Slijepčevića, a tu su i na Doxu uvijek omiljeni glazbeni dokumentarci – Oasis: Supersonic (2016.) Mata Whitecrossa, Whitney: Biti svoja (2017.) Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala te Novi Gypsy Kings (2016.) Liviua Tipurite.

Tek objavljeni dokumentarac Michaela Moora Fahrenheit 11/9 (2018.) o Donaldu Trumpu nesumnjivo će izazvati veliki interes, dok će Red Pill (2016.) Cassie Jaye publiku odvesti na intrigantno putovanje u svijet borbe za muška prava, viđen iz perspektive jedne feministice. Intenzivni Olancho (2017.) redatelja Valdesa i Griswolda vodi nas u opasni svijet narkokartela u Hondurasu, ali i prisilnih ilegalnih migracija. Opuštajuću večer za male i velike, pak, garantiraju nevjerojatne snimke planeta u filmu Zemlja: Jedan čudesan dan (2017.) redatelja Dalea i Webbera.
U off-programu, uz Meso Elvisa Lenića, koji istražuje fenomen svinjokolje i konzumacije mesa, bit će prikazana još tri recentna rada istarskih dokumentarista. Gdje si bio ‘44.? Mladena Đakovića prati skupinu entuzijasta koji rekreiraju događaje iz Drugog svjetskog rata, Dijagnoza umjetnost Željka Bobanovića i Svena Stilinovića istražuje vezu između umjetnosti i ludila kroz razgovore s umjetnicima, među kojima je i nedavno preminula legenda Vladimir Dodig Trokut, a premijerno, uz slobodan ulaz, publika 8. Porečdoxa moći će pogledati i I. dio putopisnog serijala Istriana Jones Mladena Blaževića.

Novi mural na porečkoj šetnici s Lončevim potpisom

Poreč će idući tjedan dobiti novi mural, koji će u petak, 26. listopada, u sklopu 8. Porečdoxa predstaviti autori, poznati ulični umjetnici Lonac i Chez 186, uz DJ set. Nakon zidova u Kini, Turskoj, SAD-u, Francuskoj i šire koji su dobili Lončev prepoznatljiv pečat, jedan će takav osvanuti i na porečkoj šetnici.
S festivalom se 22. listopada otvara i izložba fotografija mladog i nagrađivanog autora Denisa Butorca Homesick, koja je svoje prvo samostalno izdanje doživjela u sklopu festivala Organ vida u rujnu. U Maloj galeriji ostat će otvorena do kraja festivala pa će je publika moći posjetiti svakodevno od 17 do 22 sata.

Ljubitelji stand-up komedije uživat će u nastupu Željka Pervana u Corneru u četvrtak, a festival će u subotu zatvoriti Đana Šegon i Letronika koncertom u kinu te Bosnyak electronic live actom. U utorak je u Corneru na programu rock slušaonica, u srijedu se sluša Small Lebowski, a za kraj prve večeri festivala glazbu vrti Stephanie Prekali.

Besplatne filmske radionice

Prije službenog starta 8. Porečdoxa počele su i besplatne filmske radionice za sve uzraste, a radovi polaznika bit će prikazani posljednjeg dana festivala. Radionice animacije i produkcije vodi Pulska filmska tvornica, a organizira ih Učilište u suradnji s IKA-om – Istarskom kulturnom agencijom i Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC). Radionice traju do 26. listopada.
Ulaznice i informacije

Kompletan program festivala te prijave na radionice dostupni su na web stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč, i na Facebook stranici Poreč Dox. Ulaznice po cijeni od 0 do 25 kuna mogu se rezervirati online putem rezervacijskog sustava Učilišta.
8. Porečdox organizira Pučko otvoreno učilište Poreč uz podršku Istarske županije, Grada Poreča, IKA-e, HAVC-a, Pulske filmske tvornice i drugih sponzora i parnera.

Direktna poveznica na program festivala: bit.ly/8porecdoxprogram.

Tri pobjede i jedan poraz za mlade uzraste RK Poreč

IstraMet: Očekuje nas turbulentan završetak listopada uz jaku južinu