in

POREČ: Film GRAD PO MJERI ČOVJEKA 1. rujna na Trgu Joakima Rakovca

Danski dokumentarni film “Grad po mjeri čovjeka” bit će prikazan u Poreču na Trgu Joakima Rakovca u srijedu, 1. rujna, u 20 sati. Režiser je Andreas Dalsgaard a trailer možete pogledati na  https://www.youtube.com/watch?v=BxywJRJVzJs

Projekcija ovog filma organizirana je u sklopu projekta “Poreč Living Streets” kojeg provodi Grad Poreč s partnerima, gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, a u sklopu EU projekta EUKI Living streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, Organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

U potrazi za mogućnostima, novcem i boljim životom populacija seli u gradove koji se pretvaraju u gigantske i nepregledne sustave nebodera i prometnica, mjesta gdje ljudi žive svoje otuđene živote u betonskim kutijama. Život u (mega)gradovima jednako je primamljiv koliko i problematičan. Danski dokumentarni film govori o gradovima koje smo kao civilizacija neuspješno planirali – zaboravljajući na ljudsku interakciju, inkluziju i potrebu za intimnošću. No, govori i o primjerima kojima trebamo težiti.
Danas gotovo 55% svjetskog stanovništva živi u urbanim područjima. U vrijeme snimanja filma projekcije su govorile da će se do 2050. taj udio popeti na 80%. Danas govorimo o nešto manjim brojevima – 68%. Međutim, manji broj ne znači i pametniji razvoj situacije – kako za velike, tako i za male gradove.
Danski arhitekt i profesor Jan Gehl s kolegama želi (pre)oblikovati gradove prije svega uzimajući u obzir okolišnu održivost I ljudske potrebe. Žele osloboditi gradove od invazije automobila te stvoriti prostora za pješake i bicikliste.
Grad po mjeri čovjeka je dokumentarac iz budućnosti kojoj već svjedočimo.

Ulaz je besplatan, ponesite za svaki slučaj dekicu.

Projekcija će se održati poštujući epidemiološke mjere.

NOVI FESTIVAL: U Vrsar dolaze Vlatko Stefanovski, Massimo Savić i Amira Medunjanin

Belle of the Balkans: Američki Travel+Leisure u rujnu donosi veliku reportažu o Istri