in

Poreč – Jedini iz Istre kao primjer dobre prakse na konferenciji“ Gradovi, klima i promet“

Foto Grad Poreč

Kao jedini grad iz Istre, Poreč je svoje zelene gradske projekte predstavio kao primjere dobre prakse na skupu »Gradovi, klima i promet«, koju je organizirao Grad Zagreb, koordinator mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, te ODRAZ / Tajništvo mreže.

Cilj mreže je prijenos znanja i dobrih praksi te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Od početka prošle godine, ulogu koordinatora Mreže je preuzeo Grad Zagreb za razdoblje 2021. – 2024., nastavljajući uspješan rad prethodnih koordinatora – gradova Ljubljane i Rijeke.

U bogatom dvodnevnom programu, parklet i uspostavljanje pilot projekta javnog prijevoza električnim autobusom u Poreču predstavila je ispred Grada Poreča direktorica gradskog poduzeća Parentium Gordana Lalić.

–   Iako je Poreč grad koji se kontinuirano razvija i raste, istovremeno vrlo uspješno uspijeva ostvariti smanjenje sveukupnih emisija CO2. I ne samo to, već smo si izradom i usvajanjem strateških dokumenata, a u skladu s Europskom energetskom politikom, zacrtali nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima u periodu do 2030. godine, emisije CO2 na području našega Grada planiramo smanjiti za 40 posto. Zahvaljujući tomu, Poreč u svom djelovanju spominje i Greenpeace, nazivajući ga najproaktivnijim gradom na Jadranskoj obali. Stoga ne čudi da se Grad prijavio na Javni poziv Europske komisije da postaje jedan od 100 europskih gradova koji će do 2030. godine postići klimatsku neutralnost.

Foto Grad Poreč gradovi i klima konferencija
Foto Grad Poreč

 Osim iz Poreča, primjeri dobre praske predstavljeni su i iz Rijeke, Maribora i Zagreba, priopćeno je iz Grada Poreča.

Foto Janitors za Pixabay - Ilustracija pješački prijelaz auto

Vozačica udarila u 82-godišnjakinju na pješačkom prijelazu

Foto Grad Poreč

POREČ: Nastavljeni radovi na pješačko-biciklističkoj stazi kod Picala