in

POREČ: Obnovom starih škola i objekata stvara se dodatna vrijednost i štiti arhitektonska vrijednost

Dračevac - Foto Grad Poreč

Brojna istarska naselja i sela krase stare škole i drugi stariji objekti koji, nažalost, često budu prepušteni zubu vremena, gubeći svoju glavnu namjenu. Grad Poreč je, tijekom posljednjih deset godina, marljivo obnavljao te objekte i prenamijenio ih kako bi služili zajednici, pritom im podižući vrijednost. Stare škole koje nisu bile u funkciji u naseljima Varvari, Baderna i Dračevac obnovljene su i pretvorene u dječje vrtiće i prostorije za mjesne odbore, čime se sačuvala njihova arhitektonska vrijednost. Osim obogaćivanja same zajednice, posebno smo ponosni upravo na očuvanje arhitektonske vrijednosti, jer se nerijetko radi o objektima građenima za vrijeme austro-ugarske ili talijanske uprave, prepoznatljivog stila. Važnost ovih projekata prepoznata je i izvan lokalne zajednice, pa su brojni uspješno aplicirani za financiranje EU sredstvima.

Žbandaj - Foto Grad Poreč
Žbandaj – Foto Grad Poreč

Osim škola, i drugi stari objekti su dobili novu svrhu. Primjerice, objekt u Žbandaju je postao vrtić, a butiga u Fuškulinu sada služi zajednici. Otvorenjem škole Finida, stara škola u Velom Maju prenamijenjena je u dječji vrtić. Dračevac je dobio društveni dom i buduću butigu, dok je stari objekt u Žbandaju pretvoren u Poduzetnički inkubator.

Grad je također okrupnio vlasništvo nad drugim objektima kao što je tzv. “Žuta kuća” pokraj policijske postaje Poreč, te objekti u središtu Nove Vasi. Plan je nastaviti s ovakvim projektima i u budućnosti, omogućujući mještanima korištenje zajedničkih prostorija za društvene namjene i pružanje dodatnih sadržaja u prigradskim naseljima, čime se unaprjeđuje kvaliteta života porečkih građana, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

Baderna - Foto Grad Poreč
BAderna – Foto Grad Poreč
Dračevac - Foto Grad Poreč
Dračevac – Foto Grad Poreč

Foto Tanja Kocijančić - Ulau u Umjtničku šolu Poreč u Kandlerovoj ulici

Tjedan dana nakon pokušaja otmice učenice u Poreču: Pitali smo policiju što su otkrili

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić veliki trg

NOVIGRAD: Početak arheoloških istraživanja na Velikom trgu