in

Poreč: Počinje uređenje prvog adrenalinskog bike parka na Jadranu

Foto Grad Poreč - Ilustracija

Danas počinju pripremni radovi za uređenje adrenalinskog bike parka – popularnog pump tracka na Gradskom kupalištu na lokaciji nekadašnjeg beach bara Colonia Iulia Parentium. Radi se o prvom takvom adrenalinskom parku na Jadranu, nakon što su ranije parkovi realizirani u Dugoj Resi, Svetoj Nedelji, Virovitici, Kutini i Velikoj Gorici.

Tom investicijom Turistička zajednica Grada Poreča želi obogatiti ponudu za male i velike rekreativce, kao i polaznike Ljetnog kampa. Adrenalinski park, koji podrazumijeva pump track i skills poligone, bit će namijenjen za bicikle, romobile, skejteve i role te će njime pješačko-rekreativna zona Gradsko kupalište zaokružiti bogatu ponudu različitih sadržaja te međusobnu povezanost plaže, teretane na otvorenom, pump tracka i novouređenog dječjeg parka.

Pump track staza je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik staze omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost na površini koja može biti manja od košarkaškog terena. Pump track staze pogodne su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, skutera i slično. Na stazi se mogu voziti biciklisti svake životne dobi i tehničke spremnosti. Savršen je za učenje temeljnih vještina i trikova, kao i za trening vrhunskih biciklista, jer zahtijeva okretnost i brzinu. Umjesto pedaliranjem ili odguravanjem, korisnici se na pump tracku stazi pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini ovakvu stazu atraktivnom i drugačijom od svih sličnih igrališta i sportskih terena.

Kako napominje direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik, Gradsko kupalište odabrano je kao lokacija zbog velike frekvencije biciklista upravo tim pravcem, a i studija razvoja biciklizma je bike park predvidjela upravo ondje, sukladno važećim urbanističkim planovima i uz odobrenje Mjesnog odbora Anke Butorac. Pritom se planira nastaviti ulaganje u bike-infrastrukturu u sklopu Studije razvoja klasterskih ulaganja i to: brendiranje staze Mirna – Limski kanal, postavljanje nove signalizacije, tisak novih bike karata, promotivne akcije sigurnosti biciklista na cesti te druga infrastrukturna ulaganja.

Izvođač radova je Zavod Aliansa iz Slovenije te HD Navigatio iz Zagreba, te je važno napomenuti kako se prilikom uređenja neće rušiti stabla te će se budući pump track dodatno ozeleniti,  a dovršetak radova očekuje se kroz mjesec dana.

Izvor Grad Poreč

Zavičajni muzej Poreštine

Predstavljanje digitaliziranih novina “Adria” i “Porečki glasnik” u Zavičajnom muzeju Poreštine

Radovi Branke Popov Ostojić iz Medulina i Amine Konate Visintin iz Poreča

I istarski umjetnici na virtualnoj izložbi MICRO MACRO u Italiji