in

Poreč: Šimleša s umirovljenicima – Što svatko može napraviti za fizičku i mentalnu vitalnost

Šimleša u Galiji - Foto Aliče Prhat

Jučer, 24. svibnja na „Istoj strani(ci)“ našli su se korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Porečumirovljenici i članovi Kluba Galija, te gost u projektu, pisac, kolumnist, predavač, televizijski voditelj i diplomirani sociolog, autor brojnih knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, Bruno Šimleša.

Šimleša u Galiji - Foto Aliče Prhat
Šimleša u Galiji – Foto Aliče Prhat

Gradska knjižnica Poreč pripremila je u sklopu projekta „Na istoj strani(ci) – Neispričane priče“, drugu po redu radionicu za korisnike porečkog Doma „Mislima i emocijama osnažujemo vitalnost“ koja je, uz Šimlešino vodstvo, održana prije podne, dok je popodne bio gost Kluba umirovljenika Galija gdje ga je dočekala skupina članova tog kluba. Bila je to književna večer pod nazivom „Održavanje mentalne i emocionalne vitalnosti“.

Na svoj osebujan, zabavan i nadasve simpatičan način Šimleša je održao zanimljivo predavanje, dotaknuvši se delikatnih tema i situacija iz svakodnevnog života, koje zbog neznanja, nelagode ili straha osobe treće dobi često potiskuju ili zanemaruju.

Objasnio im je kako održati svoju vitalnost, ne samo fizičku, već i mentalnu i emocionalnu, te koliko uopće stanje duha utječe na stanje tijela, i ono najvažnije – što svatko od nas može napraviti da bude što vitalniji.

Umirovljenici su s posebnim interesom pratili njegovo izlaganje i aktivno sudjelovali u raspravi.

Programi u Domu i Galiji usmjereni su na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Njihov je cilj osnaživanje kulture čitanja u Poreču kod osoba starijih od 54 godine, a koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Brojnim aktivnostima poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija, prilagođenim ciljnim skupinama, podižemo javnu svijest o važnosti čitanja. 

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Foto NK Jadran Poreč

NK Jadran Poreč organizira ljetni nogometni kamp

kaciga policija mup

UMAG/LABIN – Teško ozlijeđeni motociklisti i suvozačica