in

POREČ: Šuškave jaslice Aliče Pištan iz Varvara na izložbi u Vatikanu s rukotvorinama iz cijelog svijeta

Privatni album Aliče Pištan

Kreativka Aliče Pištan iz Varvara kod Poreča ponovno ima lijepe vijesti. Dosad smo već pisali o njenim ručno rađenim jaslicama koje je izlagala na međunarodnim izložbama u Veroni, a ovog puta njene “Šuškave jaslice” mogu se pogledati u Vatikanu, na velikoj izložbi po imenu “100 Presepi in Vaticano”.

Foto aliče pištan šuškave jaslice u vatikanu
Privatni album: Jaslice Aliče Pištan u Vatikanu

Izložba je smještena na Trgu sv. Petra, a na njoj se mogu vidjeti rukotvorine kreativaca iz čak 22 države iz cijelog svijeta. Aliče kaže da je stiglo više od 300 prijava, a osim nje još petero ih je iz Hrvatske, što je velik broj za tako malu zemlju. Jaslice Aliče Pištan izrađene su od prirodnih materijala, kao što su lišće, kukuruz, grane kivija i slama, odnosno sve što ima kod kuće u dvorištu i vrtu.

Umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U štalici, na slamici. Aliče nam je rekla da ih je nazvala šuškave jer slama i lišće kukuruza šire tihe i šuškave zvukove, ugodne uhu i podsjećaju na djetinjstvo.
“Bilo je to u vrijeme dugih zimskih noći, kada se odvajao kukuruz od lišća, uz druženje od susjeda do susjeda. Bilo mi je lijepo slušati priče starijih ljudi, a pogotovo iščekivanje kada će na stol slane srdele na salatu.”
Izložba jaslica je svečano otvorena 8. prosinca a može se razgledati do 7. siječnja 2024. svakog dana uz besplatan ulaz. Uz suvremene replike tradicionalnih napuljskih i rimskih jaslica iz 18. i 19. stoljeća, izložene su i moderne verzije izrađene od raznih materijala i tehnika.

Foto Istarska županija

Nagrađeni inovatori iz Kaštelira i Pule na prijemu kod istarskog župana: Osvojili tri zlatne medalje u Njemačkoj

novac

HNB: Požurite sa zamjenom kuna u eure. U opticaju još 4,66 milijardi