in

POREČ: Svečano otvoren Centar za mlade – Druženje, kvizovi, PlayStation5…

Otvoren Centar za mlade - Foto Tanja Kocijančić

U srcu porečke starogradske jezgre, na Trgu Antona Grabara, otvoren je svečano večeras Centar za mlade. Radi se o investiciji Grada Poreča koji je prostor u svom vlasništvu odlučio prenamijeniti u prostor za druženje mladih, sukladno iskazanom interesu mlađih sugrađana koji su izrazili svoje želje što bi htjeli i to i dobili. Pa su tako u 110 četvornih metara prostora na dva kata dobili biljar, PlayStation5, televizije, opremu za prezentacije, razglase, prostor za druženje s kaučom i foteljama…

Foto Tanja Kocijančić
MOT 08 – Foto Tanja Kocijančić

Čast da svečano otvori Centar za mlade imao je gradonačelnik Loris Peršurić.

-Klub za mlade koji danas otvaramo rezultat je razgovora između mladih i Grada. Mladi su izrazili želju za uređenim prostorom za druženje, odmor, zabavu, kreativnost i informativni sadržaj, svojevrsno mjesto okupljanja mladih Porečanki i Porečana. Grad je tu potrebu prepoznao i u samom srcu starogradske jezgre uredio Klub za mlade. U njemu je sve ono što su mladi tražili i uređeno je po njihovom guštu, naglasio je gradonačelnik, dodavši da i ovim projektom revitaliziraju starogradsku jezgru.

Foto Tanja Kocijančić
Interijer Centra za mlade – Foto Tanja Kocijančić

Klub za mlade samo je dio strateške politike i određenja grada Poreča prema mladima, dodao je gradonačelnik i zaključio da je gotovo 75% mladih putem anketa reklo je da voli svoj grad i svoju budućnost vidi upravo u njemu.

Antonio Jukić i Karla Žužić - Foto Tanja Kocijančić
Antonio Jukić i Karla Žužić – Foto Tanja Kocijančić

– Za nas je to veliki kompliment, ali i obaveza da svima vama osiguramo sve što je potrebno da ostvare sebe i svoje snove u našem Poreču. Dvije su glavne stvari koje želimo ostvariti već ove godine: Izglasati Lokalni program za mlade, koji se nalazi na javnom savjetovanju. On u sebi sadržava sve bitno za život mladih u jednom gradu: rješavanje stambenog pitanja, poduzetništvo mladih, uključivanje u donošenje odluka, stipendiranja, obrazovanje, javni prijevoz, EU projekti i ostalo. Druga je upravo otvorenje Kluba za mlade. Kluba koji će, nadam se, izaći iz zidova ovoga prostora o stvarno zaživjeti među mladima., rekao je gradonačelnik.

Karla Žužić, predstavnica mladih u Gradskom vijeću Grada Poreča napomenula je kako mala zajednica radi na tome da grad oblikuje u sredinu po potrebama i željama mladih.

– Ovaj će prostor bez nas mladih ostati samo prostor, stoga se zaista nadam da ćemo ga koristiti, prepoznati njegov potencijal. Često nas mlade znaju okarakterizirati kao nezainteresirane i distancirane, stoga je ovo odlična prilika da dokažemo suprotno, da dokažemo kako ulaganjem u nas, kao zajednica ulažemo u kvalitetniju budućnost., rekla je Žužić.

S otvorenja Centra za mlade u Poreču
S otvorenja Centra za mlade u Poreču

Klub za mlade prostire se na ukupno 120 m2, na dvije etaže, a opremljen je po željama mladih i to opremom za prezentacije, televizijama, info punktom, biljarskim stolom, Playstationom 5 i brojnom drugom opremom, a za sve će korisnike biti otvoren svakoga dana od 16 do 21 sat. Uređenje, opremanje te svakodnevni rad ovoga Kluba u potpunosti financira Grad Poreč.

S otvorenja Centra za mlade u Poreču
Učenice Umjetničke škole Poreč – S otvorenja Centra za mlade u Poreču

Program je vodio porečki maturant Antonio Jukić. Otvaranje Centra za mlade uljepšali su svojim nastupima – mladi. Dakle, nastupile su članice plesnog studija MOT 08 – skupina Infinity koja je otplesala Always remember us this way, te učenice 4. razreda osnovne škole suvremenog plesa Umjetničke škole Poreč s izvedbom Triole, uz koreografiju učiteljice Andreje Široki i glazbu učitelja Harisa Brkovića,

S otvorenja Centra za mlade u Poreču
S otvorenja Centra za mlade u Poreču

Nastupile su i porečki glazbenici Mia Marenić, Bernard Udovičić, Gordan Gregurović, Zlatko Crnković, Petra Tripar i Igor Beletić.

Poseban obol dali su vrijedni učenici i mentori Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića koji su pripremili zakusku nakon otvaranja.

Klub za mlade povodom otvorenja i početka aktivnosti pripremio je bogat program tijekom iduća dva tjedna: pub kvizove, igraonice društvenih igara, kartaške turnire, PlayStation turnire, radionice iz IT-ja poput kreiranja mobilnih aplikacija, karaoke, okrugle stolove i slično, od čega veliki dio sadržaja volonterski odrađuju naši sugrađani, na čemu smo posebno zahvalni. Klub za mlade Poreč za sve će korisnike biti otvoren svakoga dana od 16 do 21 sat. Svi zainteresirani za sudjelovanje ili organiziranje programa mogu se javiti na  broj telefona 431-827 ili mail lea.stifanic@porec.hr .

S otvorenja Centra za mlade u Poreču
Učenice i mentorice iz TUŠ-a A. Štifanića – S otvorenja Centra za mlade u Poreču – Foto Tanja Kocijančić
S otvorenja Centra za mlade u Poreču
S otvorenja Centra za mlade u Poreču

Foto JK Horizont

POREČ: Započeli upisi u ljetnu školu jedrenja

Foto Biciklistički klub Poreč

POREČ: Prva ovogodišnja Full moon biciklijada uspjela