in

POREČ: Torač šampion 29. smotre maslinovog ulja u Vodnjanu

Prvi su ga proizveli Grci, bogovi na Olimpu njime su se ponosili, a Rimljani su njegovu proizvodnju doveli do savršenstva. Danas, dva tisućljeća kasnije, taj isti kameni mlin torač simbolizira umijeće prerade plodova masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje, a upravo je Torač šampion 29. Smotre maslinovog ulja Istre u Vodnjanu.

Ulje selection blend s blendom buže, istarske bjelice, bianchere i leccina, nagrađeno je šampionskom titulom 29. Smotre maslinovog ulja Istre u Vodnjanu održane sredinom svibnja. Jedna od najdugovječnijih smotri ove je godine okupila čak 108 uzoraka. Kako se ulja vodnjanske smotre boduju i za međunarodno natjecanje “Zlato Mediterana”, Torač je sa svojim uljem osvojio 2. mjesto u kategoriji poljoprivredna gospodarstva, izjavio je Ante Silvo Žaja, direktor uljare Torač d. o. o. iz Žbandaja.

Torač više ne pokreću samo mišićave i znojne ruke istarskih težaka pod kojima su se gnječili plodovi masline ispuštajući kapi zelenog zlata. To je brend koji je izrastao iz tradicije proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja šest generacija obitelji iz Poreča – od Vincenza do današnjih vlasnika, oca i sina Ivice i Vinka Milotića. Naslijeđeni maslinici proširuju se novim nasadima uz primjenu novih trendova i tehnologija, dok se istim tehnikama obogaćuju postojeći nasadi. Godine 2021. u Žbandaju kupuju uljaru Torač. Tu se suvremenom opremom i tehnikama u kombinaciji sa strogim standardima kvalitete te stručnim timom proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje – novi brend Torač.

Naizgled grub kameni blok nedavno je postao vizualni identitet uljare pod kojim se tržištu plasira brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja Torač: monosortno ulje bianchera i leccino, selection blend sačinjeno je od pomno probranih plodova starih istarskih sorti dok je superior blend sačinjeno od prvih plodova maslina prerađenih na samom početku prerade – radi se o eliksiru dobivenom od ograničenog broja maslina. Novi izgled čine bijele terakotne boce, simbol djevičanstva, dok se na etiketi ističu linije torča u prepoznatljivim bojama istarske zemlje i sorti maslina: siva, crvena, zelena i zlatna. Torač tako simbolizira kotač koji se okreće i pokreće, odnosno označava krug života.

Foto Grad Poreč - DND

DND Poreč traži voditelja(icu) za rad u Dječjem ljetnom kampu

nemoj koristiti ovu fotku više

ISTRA: U sudaru s kamionom teško stradao vozač motocikla