in

POREČ: Turnir istočno-azijske misaone igre privukao igrače iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Pobjednik ima 13 godina

GO istočno azijska misaona igra - Turnir u Poreču

U Poreču je nedavno održan međunarodni turnir misaone igre GO pod nazivom Memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda. Turnir je nazvan po austrougarskom mornaričkom časniku koji je početkom dvadesetog stoljeća među prvima u Evropi pokrenuo organizirano igranje ove 4000 godina stare dalekoistočne misaone igre i to baš u Istri.

GO istočno azijska misaona igra - Turnir u Poreču
GO istočno azijska misaona igra – Turnir u Poreču


Radilo se o turniru klase B europskog GO saveza. Igralo su se tri kola s osnovnim vremenom 40 minuta i produžecima (byo-yomi) od 20s. Turnir je prošao u veselom raspoloženju među igračima različitih kategorija i generacija – najstariji Mladen Smud igra Go već 60 godina, a najmlađi su počeli prije par mjeseci.

Na turniru je sudjelovalo 26 igrača iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Od toga su četvorica bila majstori: Andrej Kralj (3dan), Stjepan Medak (2dan), Vasiljević Vedran (2dan) i Radovan Golja (1dan).

Pobjednik turnira je bio trinaestogodišnji hrvatski Go majstor Stjepan Medak iz Zagreba, a drugo i treće mjesto su dijelili Andrej Kralj (Ljubljana) i Sladetić Teo (Zagreb).

Najbolje plasirani istarski igrač je bio Vlado Maružin iz Pule (5kyu) na 13 mjestu. Od istarskih igrača koji prvi put sudjeluju na turnirima najbolje plasirani su bili Porečani Tomo Krajina, Igor Žeželj, Tina Smajić i Danijel Turkan.

Dobinici medalja na Oleumu Olivarumu u Krasici 2023.

KRASICA: Na Oleum Olivarumu velik broj zlatnih medalja. Najbolje maslinovo ulje iz Vodnjana

Foto Istarska županija

Istarska županija dodijelila sredstva za očuvanje tradicije: Obnovit će batane i guc