in

POREČ: Učilište ima novi projekt za ranjive skupine – Radionice za djecu “Kako slijepi čitaju”

Foto Andi Bančić

Projekt Pučkog otvorenog učilišta Poreč, jedan je od odabranih za dobivanje sredstava u sklopu natječaja „Mali projekti za bolje sutra“ koji svake godine raspisuje Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istre, stoji u nedavno objavljenim rezultatima. Projekt POUP-a nosi naziv glasOmVITA, a kroz njega će se putem senzibilizacijske radionice djeca upoznati sa suvremenom tehnologijom koja slabovidnim ili slijepim korisnicima omogućava korištenje interneta i čitanje. Provedba projekta odvijat će se u drugoj polovici ove godine, a kroz senzibilizacijske radionice za djecu s nazivom “Kako slijepi čitaju” djeca će biti upoznata sa suvremenom tehnologijom koja slabovidnim ili slijepim korisnicima omogućava korištenje interneta i čitanje, s ciljem senzibilizacije i upoznavanja javnosti sa izazovima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu.

Aktivnostima će se opremiti profesionalni studio za snimanje zvučnih knjiga, educirati volonteri čitači i tonski snimatelj, te snimiti dvije pilot zvučne knjige čime se obogaćuje fundus zvučnih knjiga i omogućava pristup literaturi slijepim i drugim osobama koje same ne mogu koristiti standardni tisak.

Pučkom otvorenom učilištu Poreč za ovu je svrhu odobren iznos od 24.483 kuna. Inače, natječaj za male projekte u zajednici raspisuje se iz Fonda gradova i općina čiji su članovi 16 istarskih gradova i općina, među kojima i Grad Poreč, a pravo prijave imale su udruge sa sjedištem u tim gradovima i općinama.

Na ovom natječaju financijsku potporu ostvarilo je 10 organizacija.

Inače, ovo je drugi projekt Pučkog otvorenog učilišta Poreč usmjeren na poboljšanje kvalitete života ranjivih skupina, nakon što su na proljeće ove godine dobili bespovratna sredstava Europske unije u svrhu provedbe projekta pod nazivom: EDUKOSI.TURIZAM- edukacija osoba s invaliditetom za poslove u turizmu.

Cilj ovog projekta je odgovoriti na društvene potrebe isključivo osoba s invaliditetom kroz provedbu ponajprije praktičnog osposobljavanja kod poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, a u suradnji s ustanovama za obrazovanje odraslih te strukovnim i ostalim udrugama i ustanovama koje se bave osobama s invaliditetom.

Projekt EDUKOSI-TURIZAM u vrijednosti od 1.240.441 kuna provode u suradnji s partnerima – Društvom invalida Poreč, DANTE – ustanovom za obrazovanje odraslih Rijeka, Društvom za istraživanje i potporu Rijeka i Mini karavan servis d.o.o. – Polidor kamp Funtana. Projektom će se kroz 20 mjeseci provesti radionice za osobe s invaliditetom s ciljem osnaživanja socio-emocionalnih vještina i profesionalnog usmjeravanja.

Izvor Grad Poreč

Vaterpolo klub Poreč poziva djecu na upis u vaterpolo školu

Foto Istarska županija

Istarskoj županiji, Poreču i Puli više od 2 milijuna eura za program “Energija i klimatske promjene”