in

POREČ: Udruga Bio Istra ima novu predsjednicu

Zdenka Gudelj

Zdenka Gudelj iz Rovinja nova je predsjednica Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života Bio Istra. Izabrana je jednoglasno na godišnjoj, a ujedno i izbornoj skupštini udruge, održanoj proteklog vikenda putem platforme Zoom (poštujući epidemiološke mjere). Gudelj će na čelu Bio Istre zamijeniti mr. sc. Vlastu Radoičić koja je podnijela neopozivu ostavku nakon što je posljednjih sedam godina kao predsjednica, a dugi niz godina prije toga kao tajnica bila sinonim za Bio Istru, značajno doprinijevši njenoj prepoznatljivosti i ostvarenjima na području održivog razvoja, kvalitete života, ekološke poljoprivrede i zaštite okoliša.

Foto Bio Istra
Foto Bio Istra

U udrugu je primljeno 29 novih članova koji su se pridružili stotinjku dosadašnjih (uključujući pridružene i počasne članove). Na skupštini su, osim toga, prihvaćeni izvještaji za proteklu godinu, u kojima su istaknuti dobro financijsko poslovanje i likvidnost udruge te kvalitetan rad koji nisu umanjila ni ograničenja zbog pandemije i loše općenite ekonomske situacije. Lani je ostvareno gotovo 116 tisuća kuna prihoda (iz proračuna Istarske županije, gradova i općina te od članarina) i nešto više od 145 tisuća rashoda, pa je, s prenesenim viškom iz prethodne godine, Bio Istra u 2022. ušla s 26.600 kuna na svom računu.

Unatoč skromnom financijskom prilivu te zahvaljujući velikom entuzijazmu, kreativnosti i volonterizmu, ostvareni su projekti „Ekosfera Poreč: Eko, impjantajmo ružmarin!“, savjetodavna služba za potporu OPG-ima, „Ekosfera Oprtalj“, „Ekosfera Vižinada“ i „Istra koja miriše“, a još su dva projekta kandidirana za financiranje. Osnovane su podružnice Bio Istre za Poreč, Rovinj i Oprtalj, započeto je uređenje eko oaze (oglednog imanja) na poljoprivrednom zemljištu koje je udruzi ustupio Grad Poreč, pridruženi su novi OPG-i, kreirani vrtovi s aromatičnim biljem te održan niz razgovaraonica, edukativnih radionica i ekoloških akcija. Osim toga, producirana je radio emisija, snimljen edukacijski video, izrađena eko-brošura i tiskani promotivni materijali. Istovremeno je zabilježen sve veći broj posjetitelja na službenoj web stranici (www.bioistra.hr) i društvenim mrežama (FB i Instagram), a Bio Istra je spomenuta u više od 80 medijskih objava.

Vlasta Radoičić
Vlasta Radoičić

U ovoj godini, prema prihvaćenom planu rada, udruga će nastaviti razvijati započete projekte, kandidirati nove, a razmišlja i o osnivanju novih podružnica u Puli, Vrsaru, Vodnjanu, Bujama, Rijeci i Zagrebu.

– Zahvaljujem svim članovima Bio Istre na ukazanom povjerenju. Potrudit ću se nastaviti rad naše bivše dugogodišnje predsjednice istim tempom i punim srcem. Za početak ćemo s novim predsjedništvom, podružnicama i članovima krenuti u realizaciju donesenog plana za 2022. godinu. Pozivam sve da nas prate i pridruže nam se, jer danas je važnije nego ikad ostvariti održivi razvoj i kvalitetan život, ekološki proizvoditi i zaštititi okoliš. Po svemu je tome, uz prirodne ljepote i dobre ljude, naša Istra sve više prepoznatljiva. Njeni je stanovnici žele očuvati upravo takvu kakva jest, a naša udruga dobro ukazuje put kako to ostvariti, rekla je novoizabrana predsjednica Zdenka Gudelj.

– Svim članovima, suradnicima, izvoditeljima projekata te simpatizerima, sponzorima, gradovima, općinama i Istarskoj županiji, koji prate rad naše udruge, želim zahvaliti na ove 23 godine zajedničkog kreiranja održivih projekata u našoj krasnoj zemlji Istri. Hvala na vašem vremenu, informacijama, znanju i ljubavi prema našoj udruzi. Čestitam od srca novom vodstvu na čelu sa genijalnom Zdenkom Gudelj i želim svima još puno puno radosti i zajedničkog rada u  daljnjem stvaranju prepoznatljivih održivih i samoodrživih akcija i projekata, poručila je Radoičić, koja će posvetiti svom stručnom radu, ali i nastaviti podupirati Bio Istru.

Izvor Bio Istra

Općinska uprava u Marčani

U Marčani, Medulinu, Ližnjanu i Barbanu ulaže se 46 milijuna kuna u širokopojasni internet

Ilustracija - Foto Towfiqu barbhuiya za Pexels maska korona covid

U Istri u ponedjeljak jako malo novozaraženih