in

U Marčani, Medulinu, Ližnjanu i Barbanu ulaže se 46 milijuna kuna u širokopojasni internet

Općinska uprava u Marčani

Dana 13. lipnja 2019. godine HAKOM je potvrdio Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Općina Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana.

Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Medulina odabran je  kao jedan od 16 planova među ukupno 72 plana za koje je HAKOM izdao potvrdu o usklađenosti sa Okvirnim nacionalnim programom.

Foto Općina Medulin

Dana 10. veljače 2020. godine u sjedištu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu potpisan je  Sporazum o partnerstvu u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“.

U  DVD Domu u Medulinu  prezentiran je obuhvat EU projekta izgradnje širokopojasnog interneta (FTTH – Fiber To The Home) na području općina Medulin, Ližnjan, Marčana i  Barban,  vrijednosti 46 miliona kuna, procesni koraci i dinamika provedbe projekta   do kraja rujna 2023.

Sastanku su  prisustvovati svi načelnici općina u kojima se provodi projekt (Općina Medulin je nositelj projekta, dok su ostale  općine partneri), predstavnici Istarske županije, odgovorni voditelji projekta iz tvrtke Hrvatski telekom d.d., odgovorne osobe izvoditelja iz tvrtke Elektro Imber iz Zagreba, te predstavnik tvrtke za stručni nadzor iz tvrtke Učka Konzalting d.o.o.

Kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava Hrvatskog Telekoma, omogućiti će se brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima na prostornom obuhvatu Projekta (7.533 “bijelih” adresa na kojima se nalazi 11.205 potencijalnih korisnika). Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 46,2 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 23,3 milijuna kuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova biti će financiran sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imati će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i sl. Riječ je o 50 puta većoj brzini od one koja je trenutno dostupna građanima.

Također, optička infrastruktura doprinijeti će povećanoj atraktivnosti općina na način da će omogućiti lokalnoj zajednici privlačenje poduzetnika i stimuliranje konkurentskog okruženja. Iz HT-a su napomenuli da je dokazano kako ona područja u kojima je osigurana takva vrsta infrastrukture bilježe porast BDP-a od 1,5%, a ista potiče i nove projekte, investicije te otvaranje novih radnih mjesta.

Trenutno je u tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana građenja pasivnog dijela FTTH mreža između izvođača i HT-a kao investitora, a nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa postavljanja optičke mreže. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine.

Izvor Općina  Medulin

Foto DeguStazione hrana cipal jelo restoran delicija bistro ugostitelj

TAR: Ovo su ovotjedne marende u bistrou DeguStazione

Zdenka Gudelj

POREČ: Udruga Bio Istra ima novu predsjednicu