in

POREČ: Vikend obilježili tango, jazz koncerti, izložba i padobranski skokovi

Foto Grad Poreč

Protekli je vikend u Poreču obilježilo obilje plesa, glazbe, izložba, ali i međunarodne vježbe u padobranskim skokovima.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

U petak navečer, cijeli je Trg slobode zaplesao u ritmu tanga. Hrvatsko udruženje tango plesača, već desetak godina organizira susrete i međunarodnu školu tanga u Poreču, pa se tako i ove godine nekoliko stotina plesača iz cijelog svijeta, zaljubljenika u ovaj strastveni argentinski ples okupilo u na Mediterran Summer Tango festivalu. Uz prigodne programe i radionice gdje sudionici imaju priliku učiti od najboljih svjetskih učitelja, jedna je od aktivnosti bila i zajednički ples na Trgu slobode gdje su polaznici pokazali svoja umijeća. Nešto kasnije iste večeri, u Eufrazijevoj bazilici, u sklopu sezone koncerata klasične glazbe nastupio je vrsni norveški pijanist i glazbeni pedagog Håkon Austbø. U svojoj 50-godišnjoj karijeri izdao je preko 45 nosača zvuka s djelima Claudea Debussyja, Aleksandra Skrjabina, Erika Satiea, Edvarda Griega, Johannesa Brahmsa i Oliviera Messiaena. Impresivni prostor Eufrazijeve bazilike i suptilne note norveškog pijanista i ovog su puta oduševili zaljubljenike u klasičnu glazbu i ljubitelje ovog porečkog ljetnog programa. 

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Par dana ranije, otvorena je i sezona Jazz in lap, prvim od ovosezonskih koncerata jazza u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine. Nastupili su Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi koji su publiku u dupkom ispunjenom lapidariju zabavili autorskim skladbama sa zvucima panonske regije i jazza. 

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

U galeriji Zuccato otvorena je u sklopu projekta Umjetnik na odmoru 2022. by Valamar izložba radova Stana Filka (Kolekcija Marinko Sudac). Ovim se putem ovaj umjetnik prvi put predstavlja u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi. Stano Filko (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava) jedna je od ključnih osoba slovačke neoavangarde. Unutar bivše Čehoslovačke, jedan od pionira prostornih instalacija, asemblaža, kolaža, hepeninga, a njegov širok rad uključuje konceptualnu umjetnost, land art i druge tada suvremene izraze. Na otvorenju izložbe publiku su pozdravili i o izložbi govorili Dorotea Fotivec Očić iz Instituta za istraživanje avangarde, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i Sebastijan Vojvoda, voditelj likovnih djelatnosti u toj ustanovi. Izložba ostaje otvorena do 6. kolovoza od 10 do 12 i od 18 do 22 sata.

Također, proteklog vikenda, Aeroklub Cumulus na Žatiki organizirao je Poreč Pilatus Skydive Boogie, trenažne skokove svih vrsta u skakanju padobranom, adrenalinsku zabavu kako za same padobrance i tako i za svu publiku. 

Događanja u Poreču nastavljaju se i kroz tjedan, te će tako večeras, 11. srpnja 2022. na Trgu slobode u 20. 30 sati koncert održati Porthsmouth Gramar School, školski puhački orkestar iz istoimenog britanskog grada, koji svake dvije godine putuju Europom na koncertnoj turneji, a aktivno nastupaju na raznim festivalima i događanjima u svojoj zemlji, objavio je Grad Poreč.

mup policija prometna policajac

U Gedićima uhvatili pijanog vozača, drugom 10.000 kuna kazne zbog jurnjave Ipsilonom

Foto Likovna udruga Poreč - Najbolji na Ex temproeu u Funtani

FUNTANA: Uspješan 10. Ex tempore – Pobjednici mali Novigrađani i Riječanke