in

POREČ: Zagrebačka zatvorena, zauzeli je pješaci i zelenilo. Program se nastavlja i u subotu

Zagrebačka ulica zatvorena - Poreč Living Streets

Šarene vrpce, ležaljke, vrećaste sjedalice, klupe, zelenilo… sve je to jučer zauzelo Zagrebačku ulicu u centru Pporeča, jednu od najprometnijih u gradu, koja je jučer i danas (24. i 25.09.), na dva dana postala pješačka zona i mjesto druženja građana. Svi su automobili ukolnjeni iz ulice, a građani, turisti, djeca imali su prilke u Zagrebačkoj odmarati se, družiti sudjelovati u radionicama, uživati. I dok su u jutarnjim satima prolaznici pomalo obazrivo promatarli ovu akciju tranformacije Zagrebačke koju je organizirala udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja, u večenjim satima, ulica je bila puna ljudi i dobrog raspoloženja, odnosno postala prava oaza za pješake i druženja.

Zagrebačka ulica zatvorena – Poreč Living Streets

Zatvaranje Zagrebačke odvija se pod kapom projekta Poreč Living Streets koji provodi Grad Poreč s partnerima, gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona. Projektom se želi ukazati na važnost javnog prostora za kvalitetniji i sigurniji život u gradu, kao i općenito potrebu planiranja za budućnost punu izazova – od klimatske krize do gubitka bioraznolikosti. U takvoj budućnosti gradove treba planirati za otpornije zajednice, a ne isključivo profit.

– Želimo li se prilagoditi izazovima koji nam stižu, trebamo o tome ozbiljno voditi računa, a prostor grada planirati sukladno posljedicama takvih promjena, kazala je Petra Počanić iz Zone.

Zagrebačka ulica zatvorena – Poreč Living Streets

Događanja u Zagrebačkoj pratio je i gradonačelnik Loris Peršurić, – Puno se toga radi, a istovremeno smo svjedoci kako su gradske ulice i trgovi sve manje prostori susreta. To su prostori koji mogu i moraju obogatiti zajednicu – socijalno, društveno i gospodarski. Kako bi se to postiglo, potrebno je «aktivirati» ulice, olakšati pristup za pješake i bicikliste. Želimo da naši građani dođu na ovo događanje, pogledaju radionice, izložbu, razgovor o javim prostorima Poreča, želimo čuti njihove prijedloge i ideje i uključiti ih u što kvalitetnije planiranje gradskih prostora i sadržaja, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Ujedno je u sklopu ovog projekta najavio i uređenje parkleta u Poreču – posebnih prostora za pješake.

Zagrebačka ulica zatvorena – Poreč Living Streets

Nakon zatvaranja jučer je u Zagrebačkoj organizirana radionica izrade terarija, odnosno vrta u staklenici, koju su održale stručnjakinje iz Instituta za poljoprivredu i turizam, projekcija filma „Trojka iz Bellevillea“, i svirka građana uživo na ulici.

Zagrebačka ulica zatvorena – Poreč Living Streets

Iako je ovaj event prvotno bio najavljen za 17. i 18. rujna, 2021., zbog nepovoljne vremenske prognoze odgođen je za 24. i 25. rujna. Stoga su i danas građanke i građani pozvani su u Zagrebačku ulicu na opuštanje i druženje, radionice za djecu i odrasle, a mogu sa sobom ponijeti karte za igranje, omiljenu knjigu, instrument ili pak uz kavicu uživati u čitanju odgovora iz ankete na temu budućnosti javnih prostora grada Poreča. 

Akciji se pridružio i Institut za poljoprivredu i turizam podijelivši 500 sadnica jagoda i limunovca koje su građani odabrati.

Osim potpunog zatvaranja Zagrebačke, ulica Nikole Tesle (od O. Keršovanija do kružnog toka) postaje “zona smirenog prometa” u kojoj se sva vozila moraju kretati isključivo brzinom hoda pješaka.

Cijeli program dostupan je u PDF-u u privitku, a sva događanja odvijat će se sukladno epidemiološkim mjerama.
Žive ulice dio su Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Müller povlači proizvod, predstavlja ozbiljan rizik zbog prisustva stranog tijela

Napreduje izgradnja druge cijevi tunela Učka