in

Napreduje izgradnja druge cijevi tunela Učka

Gradnja druge cijevi tunela Učka - Foto Bina Istra

Krajem prosinca 2020. godine službeno su krenuli radovi na izgradnji druge cijevi tunela Učka čime je započeo teći ugovorni rok izgradnje dionice Vranja – Tunel Učka od 42 mjeseca. Financiranje radova na toj dionici, posebice druge cijevi tunela Učka, osigurano je od strane koncesionara u iznosu od 1,5 milijardi kuna, pribavljene su sve građevinske dozvole te osigurano zemljište za početak gradnje.

Gradnja druge cijevi tunela Učka – Foto Bina Istra

-Ovo kompleksno projektno financiranje je uspješno završeno krajem 2020 g. Osigurali smo s dioničarima Bina Istre inovativno projektno financiranje (Club deal kredit) sa sedam komercijalnih banaka (UC/ZABA, Intessa/PBZ, Erste, OTP, SOGE, BNP i CIC) u iznosu od 920 milijuna eura za potrebe refinanciranja starih kredita i financiranje novih za izgradnju, na rok od 17 godina te s nižim kamatnim stopama.

Morali smo realizirati tehničke i financijske preduvjete (čak 142 preduvjeta) za građenje. Izazov za glavnog izvođača radova, grupaciju Bouygues TP je izvesti sve radove u roku, uz kolnik pod prometom, dakle bez zaustavljanja prometa. Sve prethodne faze građenja su izgradili kvalitetno, prije roka, unutar cijene i bez dodatnih troškova i kašnjenja, tako da nemamo sumnje da će i ovu fazu napraviti na vrijeme i kvalitetno prema projektima. Druga cijev tunela Učka obuhvaća izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do tunela Učka, odnosno portala Kvarner, dionice duge 8 km na sjeveroistočnoj strani autoceste a koja uključuje 5,6 km druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama koje spajaju postojeću tunelsku cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka. Također, radovi uključuju izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka, izgradnju dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani, izgradnju tri nova cestarska prolaza te izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela Učka. Ova pod-faza, nazvana 2B2-1, prilično je zahtjevna jer zona radova prolazi kroz geološki osjetljivo područje te se treba izgraditi pod prometom, navode iz Bina Istre.

Na ovom projektu će se prvi puta koristiti najsuvremenija oprema za gradnju cestovnih tunela po metodi iskopa tunela bušenjem i miniranjem stijena. Od strojeva koriste se tunelske “jumbo” bušilice na hidraulični pogon, tunelski utovarivač posebno razvijen za podizanje velikih količina materijala u prostorima ograničenih gabarita, transportna traka za prijenos tereta. Unatoč visoke automatizacije radova, koju omogućuju najsuvremeniji strojevi, ljudski faktor igra ključnu ulogu.

Zanimljivo je istaknuti da su svi strojari koji će rukovati tim strojevima lokalni kadar koji je prošao posebne obuke u inozemstvu.

-Ovaj projekt na kojem je angažirano oko 500 radnika te gotovo stotinjak strojeva svakako će doprinijeti da mladi ostanu i rade u Hrvatskoj sljedeće 3 i pol godine i pomoći će građevinskom sektoru u RH budući da veći dio radova izvode hrvatske građevinske kompanije. Po završetku radova također ćemo obnoviti postojeću cijev tunela Učka s ulaganjem od 60 milijuna kuna kako bi je uskladili s EU regulativom.

Dupliranjem tunela Učka Bina Istra će povećati sigurnost i postići usklađenost tunela Učka s Direktivom EU iz 2004 o minimalnim sigurnosnim zahtjevima za tunele u EU. Zatim smanjujemo prometno zagušenje i skraćujemo vrijeme putovanja autocestom. Faza 2B2-1 će doprinijeti  povećanju zapošljavanja i prihoda od turizma budući da preko 90% turista u Istru dolazi automobilom koristeći Istarski Ipsilon kao i dodatno povezivanje Istre s ostatkom RH, navode iz Bina Istre. 

U Bina Istri su posebno zahvalni na suradnji mjerodavnih ministarstava, posebice premijeru Andreju Plenkoviću, te ministru Olegu Butkoviću bez čije partnerske suradnje i pomoći ova investicija zasigurno ne bi dugo još bila realizirana.

Trenutni tijek radova na gradilištu druge cijevi

Na gradilištu druge cijevi tunela Učka trenutno je angažirano 170 radnika.

-Za probijanje druge cijevi tunela Učka opredijelili smo se jednim dijelom za direktnu izvedbu tj. izgradnju bez kooperanata dok bi za pojedine građevinske radove i opremu u tunelu Učka koristili podizvođače, to jest hrvatske građevinske kompanije kao što je to bio slučaj na svim prethodnim fazama gradnje gdje su hrvatske kompanije izvodile 95% radova. To znači da smo trebali oformiti dodatnih 150 radnika, što obzirom na situaciju na tržištu rada predstavlja izazov. Dobar dio radne snage potiče iz lokalnih sredina – Istarske i Primorsko-goranske županije, ali imamo i radnika iz ostalih krajeva Hrvatske.

Na istarskoj i kvarnerskoj strani uspješno smo odradili faze testnog razdoblja miniranja, koje su tehnički vrlo osjetljive jer kroz nekoliko testnih eksplozija radimo na preciznom podešavanju kako bi postigli najučinkovitiji proces proboja tunela. Trenutno se provodi više dnevnih miniranja. Nove tunelske cijevi je do sada sveukupno probijeno 240 metara s istarske strane i 65 metara s kvarnerske strane.

Plan je probijanje prosječno 5 do 10 metara dnevno sa svake strane tunela, što znači da bi naše ekipe probile do prosječno 20 metara dnevno. Kako bi postigli ubrzani tempo gradnje, tunel se probija s obje strane, ističu iz Bina Istre.

Nakon probijanja nastupaju radovi na izgradnji betonske oplate tunela, kolničke konstrukcije kao i sustava odvodnje. Naravno slijedi i opsežan program opremanja najsuvremenijom tunelskom opremom za sigurno prometovanje cestovnim tunelima kao što su protupožarni sustavi, ventilacija, dinamična signalizacija, video sustav kao i komunikacijski sustavi.

Probijanje bi trebalo biti dovršeno za dvije godine, do sredine 2023. dok opremanje, testiranje i puštanje u promet do polovice 2024. ako svi uvjeti gradnje budu realizirani, poručili su iz Bina Istre.

POREČ: Zagrebačka zatvorena, zauzeli je pješaci i zelenilo. Program se nastavlja i u subotu

Istarski policajci pobijedili na Memorijalu Šime Buzov