in

Porečanka SANJA GRAHEK BURŠIĆ sprema se za KULINARSKU OLIMPIJADU u Stuttgartu: „Za mene je to vrhunac karijere!“

Foto Hrvatski kuharski savez

U Stuttgartu će se od 14. do 19. veljače odvijati Kulinarska olimpijada, najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava više od 100 godina i okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata. Na IKA Kulinarskoj olimpijadi predstavit će se preko 3.000 natjecatelja, kuhara i slastičara, iz više od 60 država, među kojima će četvrti put biti i reprezentacija Hrvatske. U sedmeročlanom Nacionalnom seniorskom timu kojeg predvodi izbornik Marinko Jurešić bit će i Porečanka Sanja Grahek Buršić, aktualna slastičarska hrvatska viceprvakinja, zaposlena u Valamarovom hotelu Rubin.

Sanja kao svoj najveći dosadašnji uspjeh ističe predstavljanje na Global pastry Chef challengeu 2017. u Pragu gdje je osvojila 3. mjesto. Voli stvarati nove slastičarske delicije te joj svako natjecanje predstavlja novi izazov i priliku da razmijeni iskustva s kolegama te se usavrši u struci. 

-Najdraže mi je ipak aktivirati se u manifestacijama humanitarnog karaktera. Nastup na IKA Kulinarskoj olimpijadi za mene će biti vrhunac karijere i veliki uspjeh. Smatram da je za takvo predstavljanje potrebno znanje, velika volja, odricanje i hrabrost kako bi se stalo među najbolje na svijetu, kazala je Sanja.

Kako nadalje ističu iz Hrvatskog kuharskog saveza, natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu i jedna je od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja, upoznavanja sa svjetskim gastro novitetima te prikupljanju novih znanja. 

Hrvatsku će na IKA Kulinarskoj olimpijadi 2020. predstavljati najistaknutiji hrvatski kuhari i slastičari koji su svojim postignućima na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima ostvarili privilegiju da postanu članovi Nacionalnog seniorskog tima, dok će se uz njih, u individualnim kategorijama, predstaviti i istaknuti hrvatski majstori kuharstva i slastičarstva te kulinarske artistike.

Uz izbornika Jurešića i Porečanku Sanju, članovi Nacionalnog seniorskog tima su redom:

ZLATKO NOVAK – kapetan 
Ponosni je nositelj titule dvostrukog pobjednik natjecanja „CRO TOP 10“ te se u dosadašnjem radu predstavio na brojnim značajnim međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, Kulinarske olimpijade u Njemačkoj i Global Chefs Challenge-u. U 2017. godini se zajedno s kolegom Marinom Pozderom predstavio na natjecanju Bocuse d’Or Europe, natjecanju koje za njega predstavlja najveći dosadašnji uspjeh u karijeri. Kao kapetan Nacionalnog seniorskog tima trenutno sve napore usmjerava na kvalitetnu pripremu tima kako bi se što bolje predstavili na Olimpijadi i kući vratili sa zapaženim rezultatima.

NIKOLINA LONČAR
Iza sebe ima brojne nastupe na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima te niz uspješnih rezultata na istima. U 2009. godini osvojila je titulu Državnog prvaka u kuharstvu, 2014. godine s Nacionalnim timom je sudjelovala na Svjetskom kulinarskom kupu, dok se u 2016. godini predstavila na Pastry Chef Queen natjecanju u Italiji. 2010. godine se, zajedno s pomoćnikom Zlatkom Novakom, predstavila na prestižnom kuharskom natjecanju Bocuse d’Or Europe te je ujedno bila jedina žena između 20 natjecateljskih ekipa. Izdala je i kuharicu koja objedinjuje topla predjela, glavna jela te bakine recepte za kolače pod nazivom „Moja podravska kuharica“. Unazad tri godine intenzivno se bavi izradom skulptura od šećera.

ANA-MARIA STANKOVIĆ
Dvostruka pobjednica Kuharskog kupa, uz osvojene dvije Velike kristalne kuhače, sudjelovala je na Hans Bueschens Junior Chefs Challenge-u i svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu 2018. te na oba natjecanja osvojila brončanu medalju. Cilj joj je promicati lokalne namirnice svoga kraja te na taj način pokazati kreativnost i izraziti osjećaje. Najviše uživa u pripremanju finger food jer iziskuje kreativnost koja ju opušta.

MARKO MARTINAC
Uz redovite nastupe na nacionalnim kulinarskim natjecanjima, nastupio je kao član juniorske reprezentacije 2014. te kao individualni natjecatelj na svjetskom kulinarskom kupu u Luxembourgu 2018. godine te postignuo  dobre rezultate. Voli posao kuhara i to prvenstveno zbog kontinuiranog učenja i razvijanja osobnih kulinarskih vještina te kreativnosti. Od nastupa na IKA kulinarskoj olimpijadi očekuje odlične rezultate te dobru atmosferu i druženje s kolegama kuharima iz cijelog svijeta

MARIN SAMBOLEK
Mladi varaždinski kuhar, koji radi kao voditelj kuhinje u hotelu Turist, postigao je brojne zapažene uspjehe kao član Hrvatskog kuharskog saveza. Uz redovito sudjelovanje u natjecanjima Kuharskog kupa, 2014. godine osvaja 1. mjesto na Kamelija kupu, dok je nastupom na Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. osvojio srebrnu medalju, na Svjetskom kulinarskom kupu 2018. osvaja brončana medalju kao član Regionalnog tima, a sudjelovao je i na Global Chef Challenge-u 2016. u Pragu kao pomoćnik Zlatka Novaka gdje osvaja srebrnu medalju. Voli sudjelovati na natjecanjima, prvenstveno zbog druženje, upoznavanja novih ljudi i razmjene iskustva što ujedno očekuje i od nastupa na IKA Kulinarskoj olimpijadi. 

Važna pobjeda porečkih odbojkašica

Policija ulovila serijskog provalnika koji je godinu dana krao po Istri