in

Porečka eko-oaza Bio Istre „raste“ i tijekom najvećih ljetnih vrućina

Proteklih nekoliko mjeseci na imanju Bio Istre na Grbinovici kraj Poreča bilo je izuzetno živo, a aktivnosti za formiranje eko – oaze otvorene svim građanima nisu stale ni za aktualnih najvećih ljetnih vrućina. Upravo je u tijeku inventarizacija samonikle flore i postavljanje zaštitne ograde oko ovog poljoprivrednog zemljišta koje je Grad Poreč dodijelio udruzi Bio Istra na pet godina bez naknade prvenstveno radi realizacije projekta „Ekosfera Poreč“. Dijelovi su to spomenutog projekta koji Bio Istra provodi već treću godinu, u 2021. pod nazivom „Ekosfera Poreč – Eko! Impjantajmo ružmarin“, uz financijsku podršku Grada Poreča i sufinanciranje Istarske županije.

Cilj projekta je implementirati ekološki uzgojeni ružmarin (koji je odabran kao karakteristična autohtona aromatična biljka) u porečki javni prostor te senzibilizirati javnost upravo kroz miris ružmarina o prepoznatljivosti Poreča kao ekološki osviještenog i zdravog grada.

Inventarizaciji samonikle flore posvetila se dr. sc. Vesna Kovačević, prof. v. š. porečkog Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci. Terenski dio rada obavila je nedavno, uz suport dopredsjednice i koordinatorice podružnice Bioistra Poreč Sandre Šoljak i Lilien Sinožić. Sad je na redu determiniranje pojedinih biljaka te mjerenje učestalosti i procjena pokrovnosti biljaka, što bi trebalo biti zgotovljeno tijekom sljedeća dva tjedna.

– Izuzetno nas veseli ova faza ostvarivanja našeg projekta, a posebno povezivanje znanstvenog istraživanja i volonterizma. Novi skrining eko – oaze planiramo za godinu dana, kad ćemo usporediti prisutnost pojedinih biljnih vrsta. Pozivamo volontere s područja biotehničkih znanosti zainteresirane za znanstveni rad da nam se jave i pridruže u ovom zanimljivom i izazovnom zadatku, poručila je predsjednica Bio Istre i voditeljica projekta mr. sc. Vlasta Radoičić.

Podsjetimo i da su članovi, volonteri i prijatelji ove udruge posvećene promicanju održivog razvoja i kvalitete života dosad ekološki krčili, čistili i uređivali poljoprivredno imanje na Grbinovici.

Nedavno su namještajem izrađenim od recikliranih drvenih paleta opremili učionicu na otvorenom za 15-ak učenika te isplanirali kako će izgledati buduće visoke gredice za ekološki uzgoj aromatičnog bilja. Eko – oaza bi, tako, u bliskoj budućnosti trebala postati mjesto susreta građana svih generacija – za druženje u prirodi, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. U planu su radionice, razgovaraonice, kino na otvorenom i drugi sadržaji usmjereni ka promicanju ekološke poljoprivrede, održivog razvoja, zdravog i kvalitetnog života.

Više o radu Bio Istre moguće je  saznati na službenim internetskim stranicama udruge www.bioistra.hr.

POREČ: Krao bicikle po Istri pa ih prevozio u Sloveniju

Na Ipsilonu stradale mlade Austrijanke