in

POREČ: Krao bicikle po Istri pa ih prevozio u Sloveniju

Policijski službenici priveli su slovenskog državljanina koji je osumnjičen da je počinio deset kaznenih djela

Porečka je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 23-godišnji slovenski državljanin počinio deset kaznenih djela krađe, a da je jedno kazneno djelo s njim počinio i 55-godišnji slovenski državljanin.

Nakon što su policijski službenici analizirali krađe bicikala iz kampova na području zapadne obale Istre, s počinjenjem kaznenih djela povezali su 23-godišnjeg slovenskog državljanina. Utvrdili su kako je mladić tijekom ove i prošle godine ulazio u Hrvatsku u više navrata te je iz kampova otuđivao bicikle, a potom je s ukradenim biciklima napuštao zemlju, u većini slučajeva i prije nego što su vlasnici shvatili da su ostali bez bicikla i prijavili krađu policiji. Zahvaljujući upornom radu policijskih službenika, ovog puta nije uspio prijeći granicu.

Naime, kada je 25. lipnja oko 22.20 sati osumnjičeni pristigao na granični prijelaz Kaštel s 55-godišnjakom, policijski službenici utvrdili su kako muškarci u automobilu BMW, slovenske registarske oznake, prevoze dva bicikla za koja nisu posjedovali  nikakav dokaz o vlasništvu. Utvrđeno je kako su bicikle otuđili nešto ranije u kampu u Vrsaru, čime su 56-godišnjeg austrijskog državljanina oštetili za više tisuća kuna.

Osim ove krađe, policija sumnjiči 23-godišnjaka da je u ovoj godini počinio još pet krađa, od čega tri na porečkom području te po jednu na umaškom i pulskom području. U razdoblju od 10. da 17. lipnja osumnjičeni je u dva kampa u Općini Tar-Vabriga otuđio tri bicikla, čime je 67-godišnjeg njemačkog državljanina, 55-godišnjeg austrijskog državljanina i 57-godišnjeg njemačkog državljanina oštetio za više desetaka tisuća kuna. U prvom slučaju 23-godišnjak je jednostavno sjeo na bicikl i s njime se udaljio iz kampa.

Foto MUP

Na pulskom području osumnjičeni je 16. lipnja otuđio bicikl iz kampa i time oštetio 49-godišnjeg češkog državljanina za više tisuća kuna, dok je 23. lipnja ”preselio” u Umag te je i tamo otuđio bicikl vrijedan više tisuća kuna 40-godišnjem vlasniku iz Češke.

Prošle godine osumnjičeni je počinio četiri krađe na porečkom području pa je tako u razdoblju od 24. lipnja do 15. kolovoza u dva navrata otuđio bicikle iz istog kampa u Vrsaru, čime je dvojicu 60-godišnjih njemačkih državljanina oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. U istom razdoblju otuđio je i bicikl 43-godišnjem austrijskom državljaninu u kampu u Funtani, vrijedan više tisuća kuna te dva bicikla iz kampa u Općini Tar-Vabrigi, čime je 48-godišnjeg poljskog državljanina oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Osumnjičeni 23-godišnjak i 55-godišnjak su jučer u večernjim satima predani pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu. Budući da postoji sumnja kako je 23-godišnjak odgovoran za još kaznenih djela te da neka od njih nije počinio sam, policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje.

Svakako je bitno za naglasiti kako je kriminalističko istraživanje provedeno u suradnji s djelatnicima Policijske postaje Umag, Policijske postaje Pula i Policijske postaje Buje, a svoj doprinos dala je i Policijska uprava Koper, s kojom Policijska uprava istarska tradicionalno uspješno surađuje po pitanju otkrivanja kaznenih djela i njihovih počinitelja.

Istra – U nedjelju nema novih slučajeva zaraze

Porečka eko-oaza Bio Istre „raste“ i tijekom najvećih ljetnih vrućina