in

Porečki gimnazijalci surađivat će s gimnazijalcima iz prijateljskog grada Noisiela

Foto Grad Poreč

Učenice i učenici 3. razreda jezične gimnazije Srednje škole Mate Balote u Poreču danas su se susreli s Mathieuom Viskovicem, gradonačelnikom francuskog grada Noisiela, jednim od gradova prijatelja Grada Poreča.

Viskovic je zajedno s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, ravnateljem škole Krešimirom Bronićem, voditeljicom Odsjeka u gradskom Odjelu za društvene djelatnosti Nadiom Štifanić Dobrilović i profesoricom francuskog Patriciom Baf Bratović, posjetio porečke gimnazijalce jezičnog usmjerenja, koji su od ove godine, uz druge jezike, kao izborni predmet odlučili učiti francuski jezik.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Učenice i učenici su gostima predstavili svoju školu, pokazali interes za Noisiel i Francusku, a bilo je i pitanja o životu u Francuskoj, školstvu, svakodnevici.

Na sastanku je dogovorena suradnja porečke škole i gimnazije iz Noisiela, prvo kroz on line susrete i upoznavanja, a kasnije i kroz razmjenu učenika sa školom u Francuskoj, kako bi mladi gradova prijatelja proširili poznanstva i razmjenjivali iskustva.

-Jako mi je drago i siguran sam da ćemo ostvariti dobru suradnju, rekao je gradonačelnik Viskovic, kome su porečki učenici poklonili knjigu o 140 godina svoje škole.

Grad Poreč i Grad Noisiel službeni su Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisali prije nešto više od godinu dana, a razgovori su počeli prije tri godine Noisiel, koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu –  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a.

Razgovori između Poreča i Noisiela započeli su još tijekom 2020. godine. Osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država.

Gradonačelnik Peršurić izrazio je zadovoljstvo da se suradnja među gradovima prijateljima Poreča razvija upravo među mladima i školama, kako u zemlji tako i u inozemstvu, priopćio je Grad Poreč.

Foto Istarska županija

Istarska županija osigurala financijska sredstva za produženi boravak učenika

Foto OŠ V. Nazora Vrsar učenici

Vrsarski mali odbojkaši srebrni na međuopćinskom natjecanju