in

Poučna staza „Od kralja do cara“ svečano otvorena na Gornjem Kamenjaku

Poučna staza Od kralja do cara

Nedavno je na području značajnog krajobraza Gornjeg Kamenjaka, prostoru podno brda Gomila, nekadašnjeg strateškog mjesta za nadziranje Kamenjaka, svečano otvorena poučna staza „Od kralja do cara“.

Istra Inspirit

Publika je s izvođačima Istra Inspirita otputovala u doba Austrougarske monarhije te vrijeme kada je to mjesto posjetio kralj Karlo I. po završetku Prvog svjetskog rata, čiju je ulogu utjelovio glumac Frano Novljan, dok je ulogu njegove žene Zite pripala Jasni Todorović.  

Nakon uvodnog predstavljanja ideje i same realizacije projekta od strane ravnatelja JU Kamenjak, Aljoše Ukotića i stručne voditeljice Katarine Bulešić te mag. hist. Andreja Badera koji je istražio povijesni aspekt lokacije te je u suradnji sa Stručnom službom JU Kamenjak pripremio opise za poučne ploče novonastale staze, započela je interpretativna šetnja u austrougarskom duhu pod vodstvom kralja Krala I. i njegovih vojnika. Izvođači Istra Inspirita ispričali su priču o nastanku vojnih utvrda, njihovom nekadašnjem značaju, ali i trenutnoj ulozi vlažnih staništa za divlje vrste. 

Istra Inspirit

Sam naziv poučne staze zaintrigirat će mnoge, naime i u tom segmentu napravljena je poveznica između nekadašnje impozantne povijesti i značaja tog prostora za obranu te sadašnje funkcije područja jer kralj je Karlo I., ali sada imamo i cara tog područja, a to je vretenac.

Kroz ovaj zanimljiv spoj oživljavanja povijesti, te povezivanje i prenamjena nekadašnjih haubica u vlažna staništa za divlje vrste pruža se mogućnost edukacije, pričanja priča kroz interpretaciju te valorizacija područja Gornjeg Kamenjaka. Nakon uspješno održanog otvorenja staze, uslijedilo je druženje uz zakusku, te drugi dio programa pod nazivom Noć kukaca. Promatranje noćnih kukaca na svjetlećim piramidama pod vodstvom dr.sc. Toni Korena, dugogodišnjeg suradnika JU Kamenjak, već je tradicionalna obiteljska manifestacija koja okuplja velik broj ljubitelja prirode i kukaca.

Ovim putem zahvaljujemo Javnoj ustanovi Kamenjak na ponovnoj suradnji i oživljavaju povijesti kroz interpretaciju baštine i stvaranje zanimljivih proizvoda na destinaciji.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, svečano otvaranje poučne staze realizirano je uz provođenje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i publike.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Više informacija o projektu Istra Inspirit i JU Kamenjak na:

POREČ: LGBT festival “Homo, fešta!” donosi bogat program uz glazbu, filmove i tribine

presica stožera dino kozlevac

U Istri u srijedu šest novozaraženih