in

POREČ: LGBT festival “Homo, fešta!” donosi bogat program uz glazbu, filmove i tribine

Možda živimo u nesigurnim vremenima, ali jedno ostaje sigurno – “Homo, fešta!” i ove godine ima odličan program! Nikad nije bilo teže planirati unaprijed, last minute postaje način života, a mi smo mu se itekako prilagodili/e, javljaju iz Centra za građanske inicijative Poreč, koji opet potpisuje organizaciju ove manifestacije.

Ovogodišnji vizual festivala krasi La Mula de Parenzo, odnosno Djevojka iz Poreča, koja se outala i slobodno hoda svojim gradom. Tako je iz pjesme našeg grada ponosno išetala, šireći prostore slobode i prihvaćanja. U nastavku donosimo ovogodišnji program:

Petak, 6.8.2021.

Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1

18:00

Otvorenje festivala

Izložba – Tea Štokovac, “DoDaha”

Autorica nam se još jednom obraća u svojoj karakterističnoj crno-bijeloj tehnici i u velikom formatu. Riječ je o intimnoj seriji složenog karaktera koja ističe povezanost emocija pojedinca/ke i društva.

Kustosica izložbe: Jasna Klančišar

Projekcija filmova:

19:00

NEK JE ŠTO ŠARENIJE, Let there be colour, Ado Hasanović, Bosna i Hercegovina, 2020., 42′

Dokumentarni film o prvoj Povorci ponosa u Bosni i Hercegovini koja je održana u Sarajevu 2019. godine.

Trailer – https://www.youtube.com/watch?v=heo4a9yn0js

Priznanja:

Andromeda Film Festival, Istanbul – Jury Special Section nagrada, nagrada za najbolji dokumentarni film ERA žirija na 12. Međunarodnom festivalu kvir filma Merlinka u Beogradu i nagrada Riflessi Nel Buio Award na najstarijem festivalu u Europi za LGBTQI+, Lovers Film festivalu u Torinu.

20:00

DJEVOJČICA, Petit Fille, Sébastien Lifshitz, Francuska, Danska, 2020., 85′

Sedmogodišnja Sasha oduvijek je znala da je djevojčica, iako je rođena kao dječak. I dok se društvo ne odnosi prema njoj kao prema drugoj djeci njezine dobi – u svakodnevici u školi, na satovima plesa ili rođendanskim proslavama – njezina brižna obitelj bori se kako bi se njezina različitost uvažila i prihvatila. Film prikazujemo u suradnji s Restartom.

Trailer – https://vimeo.com/559913140

Priznanja:

Berlinale 2020. – Panorama, Chicago IFF 2020. – Nagrada Silver Hugo za najbolji dokumentarni film, Europske Filmske Nagrade – nominacija 2020., French Syndicate of Cinema Critics 2021. – Najbolji francuski dokumentarni film, Ghent IFF 2020. – Najbolji dokumentarni film, Seattle IFF 2020. – Nagrada žirija

Tribina:

21:30

Zašto paradiramo? – pokušat ćemo odgovoriti na pitanje koje se uvijek postavlja kod organizacije Povorki ponosa, kao i drugih javnih evenata u kojima LGBT+ osobe javno istupaju i bore se za ravnopravnost. Koja to „posebna prava“ tražimo, zašto „šećemo golih guzica“ na prajdu, zašto odbijamo „to raditi u svoja 4 zida“ i zašto smatramo da javno djelovanje jedino može promijeniti svijest ljudi i dovesti do promjena u društvu, razgovaramo s Azrom Ayyash, aktivistkinjom (Ponosni Zagreb, HR), Majom Ličen, sociologinjom i aktivistkinjom (SLO) i Anom Bačić, aktivistkinjom (Proces, Pula, HR), dok tribinu moderira Daniel Martinović, aktivist (Dugine obitelji, Ponosni Zagreb).

Subota, 7.8.2021.

19:00

Radionica osnaživanja LGBT osoba – radionicu vodi Paola Laginja, psihologinja. Događanje je zatvoreno za javnost, prijaviti se mogu sve LGBT+ osobe putem e-mail adrese: cgiporec@cgiporec.hr

Party:

21:00

Zelena Laguna, pored nogometnog igrališta https://goo.gl/maps/S61txCgQzqbbNkrW8

MULA VOLI DISKO – rasplešimo se uz vruće ritmove DJ CHILL-a, jednog od najboljih hrvatskih DJ-eva, i dočekajmo ponoć uz R&B, POP i TRASH hitove!

[VAŽNO] Party se održava na otvorenome, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Pravo ulaska u ograđeni prostor imaju isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom.

Potvrda se može izvaditi preko sustava e-građani ili zatražiti u poslovnicama HZZO-a. Detaljnije na: https://www.koronavirus.hr/eu-digitalna-covid-potvrda/960

Valjanost potvrda provjeravat ćemo na ulazu. Molimo sve da drže razmak od 1,5 metra, uz preporučeno nošenje zaštitnih maski.

Program se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Festival je otvoren i besplatan za sve, organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, a sufinancira ga Grad Poreč.

Link na event:

https://www.facebook.com/events/152803416964033/?active_tab=discussion

https://www.facebook.com/events/253649823007462/?ref=newsfeed

trgovina market ilustracija pixabay

Nije samo hrana: Sad se s tržišta povlače i dva proizvoda za djecu

Poučna staza „Od kralja do cara“ svečano otvorena na Gornjem Kamenjaku