in

Predstavnici porečkog Instituta i Županije na završnoj konferenciji projekta MITOMED+ u Italiji

U sklopu Interreg MED projekta MITOMED+ u Livornu, u talijanskoj Toskani, 2. prosinca održan je sastanak, tzv. Capacity Building Session, s dionicima iz regija partnera, kao i predstavnicima ostalih regija na Mediteranu. Ovo je bila prilika da se predstave alati kreirani u okviru projekta: otvorena online platforma turističkih pokazatelja, model „Zelena plaža“ te Model upravljanja obalnim i pomorskim turizmom na Mediteranu. U otvorenoj raspravi identificirane su prednosti, ograničenja i moguća rješenja vezana uz implementaciju predloženog Modela.  Naglašeno je također kako predloženi Model može poslužiti lokalnim i regionalni tijelima vlasti kao okvir za planiranje strategija održivog razvoja turizma.

Idući dan, 3. prosinca, održana je Završna konferencija projekta MITOMED+. U okviru dvije panel rasprave raspravljalo se o tome kakav je utjecaj projekta na područje Mediterana, posebice na regije u kojima je projekt realiziran te kakve su mogućnosti kapitalizacije rezultata projekta.

S obzirom da je Mediteran vodeće svjetsko turističko odredište ponovno je istaknuto kako je izrazito važno poticati održivi i odgovorni razvoj obalnog i pomorskog turizma što je bio i glavni cilj projekta MITOMED+.Budući da se uspješnost projekta mjeri ovisno o tome hoće li predloženi alati biti korišteni od strane dionika za koje su i kreirani, poseban je naglasak stavljen na predstavljanje Memoranduma o razumijevanju te dokumenta Policy Paper – Towards a Mediterranean Integrated Management Model for Sustainable Maritime & Coastal Tourism. Tom je prilikom i službeno potpisan Memorandum o razumijevanju od strane voditelja projekta i predstavnika nekoliko regija iz Italije.

U Hrvatskoj će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju biti organizirano od strane Instituta za poljoprivredu i turizam u siječnju 2020. Naime, 31. siječnja 2020. projekt MITOMED+ službeno završava.       

Zaključno je naglašeno kako je potrebno i dalje poticati socijalni dijalog s lokalnim i regionalnim dionicima radi razmjene informacija i znanja o upravljanju pomorskim i obalnim turizmom te integrirati rezultate projekta u lokalne, regionalne, nacionalne i transnacionalne politike.

Na događanju su sudjelovali i dionici iz Hrvatske: Mirella Benedicta Staraj, voditeljica Odjela za korištenje sredstava Fonda za razvoj turizma iz Ministarstva turizma, Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Dalibor Cvitković, direktor TZG Malog Lošinja, Kristijan Nemet, predstavnik TZG Novigrada i Goran Franinović, predstavnik TZG Pule te predstavnici Instituta dr. sc. Kristina Brščić, dr. sc. Danijela Poljuha, Katarina Lovrečić i Suzana Gržević Baćac.  

Dana 4. prosinca održan je prvi sastanak projekta WINTER MED. Projekt WINTER MED započeo je 1. studenog 2019. godine, a realizacija će trajati ukupno 32 mjeseca. U okviru projekta kapitalizirat će se i alati kreirani u okviru projekta MITOMED+. Projekt WINTER MED realizira ukupno 10 partnera iz Italije, Grčke, Francuske, Cipra, Španjolske i Hrvatske, a ukupni budžet projekta iznosi 2.617.300 € od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Idući sastanak partnera u projektu WINTER MED bit će organiziran u Firenci početkom veljače 2020., priopćeno je iz porečkog Instituta.

Više informacija o događanju i dokumentima koji su predstavljeni na konferenciji moguće je pronaći putem poveznice: MITOMED+

VIŽINADA: Božićni prijem za sve novorođene bebice – buduće polaznice novog vrtića i jaslica

Novigradske božićne radosti počinju 12. prosinca