in

Prijedlog SDP-a Gradu Poreču: Traže da čakavski postane treći službeni jezik

Gradska palača - Foto Grad Poreč

Aleksandar Kovač u ime svoje stranke, SDP-a, na zadnjoj je sjednici Gradskog vijeća Poreča predložio inicijativu vezanu za čakavki dijalekt koji je odnedavna službeno priznat kao jezik.

-Predlažem izmjene statuta Grada Poreča kojim će se uz postojeća dva jezika u njemu uvrsti i treći – čakavski jezik, te da se statut Grada Poreča prevede na čakavski. Aktualna hrvatska vlast do čakavskog jezika drži kao do lanjskog snijega ili obnove Banije, pa neka bar Poreč iz Istre da obol njegovanju našeg starog jezika, rekao je za govornicom vijećnik Kovač.

Tihana Mikulčić, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, mlade i civilno društvo u Odjelu za društvene djelatnosti, odgovorila je: „Ovo je lijepa inicijativa koju ćemo proslijediti školama kao prijedlog da ga realiziraju u okviru programa zavičajne nastave. Iskoristila bih priliku kako bih posjetila da Grad Poreč itekako njeguje zavičajnu i kulturnu baštinu, u koju spada i čakavski jezik, od vrtića pa do srednje škole. Vaš prijedlog će se razmotriti i u okviru budućih programa i projekata organizacije društva kojima je cilj očuvanje kulturno-povijesne baštine i uvrstit ćemo ga među prioritetna područja za naredno razdoblje za financiranje. Naravno, najaktivnije na tom području su naše ustanove u kulturi koje će sigurno dati značajan doprinos.“

Podsjetimo, naš je portal objavio članak Marina Tudora, diplomiranog ekonomiste i lingvista koji se obrazovao na sveučilištima u Uppsali (SE) i Padovi (IT) o tome kako je čakavski dijalekt postao službeno priznat kao jezik. Cijeli članak pročitajte u nastavku:

Seniorke Odbojkaškog kluba Funtana/Vrsar

Tri nove pobjede za odbojkašice iz Funtane i Vrsara

Alen Vitasović u Kašteliru - Foto Istra Terra Magica

KAŠTELIR: Istrijani u prepunoj dvorani uglas pjevali hitove Dalmatina i Alena Vitasovića