in

PRIRODNI FENOMEN: Na zapadnoj obali Istre ovih dana „cvjeta more“

Ilustracija - Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Kako doznajemo u Centru za istraživanje mora Rovinj ovih je dana na njihovom području, ali i na drugim mjestima uz zapadnu obalu, primijećen prirodni fenomen „cvjetanje mora“. Radi se o sluzavim nakupinama uz obalu, koje se još nazivaju i mucillagini ili kako su ga Talijani davno nazvali -„mare sporco“, prvi put opisan prije više stotina godina.

-Ovaj fenomen je u našim krajevima normalna pojava. Zadnji put smo ga zabilježili prije dvadesetak godina, od tada nikada nije bio ovako intenzivan. Ovom fenomenu pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po koji je Centar za istraživanje mora zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja gdje je izmjeren rekordno niski salinitet.

Relativno visoke temperature mora već od travnja, dosta padalina što u more donosi i puno hranjivih soli omogućile su da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu, pojašnjavaju u Centru za istraživanje mora.

Radi se o uobičajenim vrstama koje inače žive u Jadranskom moru, primjerice Cerataulina pelagica, Pseudo-nitzschia spp., Thalassionema nitzschioides uz koje se, dodaju oni, vide i neki predstavnici dinoflagelata iz rodova Protoperidinum, Prorocentrum i Gymnodinium.

-Bitna informacija za javnost je da fenomen nije štetan za ljude i mogu se slobodno kupati. Ribari mogu očekivati smetnje na ribarskim alatima uzduž cijele obale Istre dok fenomen ne prođe, poručuju iz Centra za istraživanje mora.

Devet organizacija u Istri kreće s provedbom “Malih projekata za bolje sutra”

Grafit na Gradskom kupalištu kao djelo navijača Šajeta - Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Šajete novim grafitom žele svima dobrodošlicu u svom kvartu – Novom naselju