in

PROMIJENJEN DATUM: Nakon pomicanja kazaljki na satu ne palimo svjetla na vozilu

Ilustracija

Sutra, u nedjelju ujutro u 3 sata pomičemo kazaljke satova na 2 sata, zbog čega ćemo spavati sat vremena duže. Ali, nije to jedina novost – od sutraipak ne moramo koristiti obavezna dnevna svjetla

Za razliku od svih prethodnih godina, kada se s prelaskom s ljetnog na zimsko računanje vremena (Uredbom o ljetnom računanju vremena) automatski uvodila i zakonska obaveza vožnje s dnevnim ili kratkim svjetlima, od ove godine taj se zakon mijenja.

Umjesto da od nedjelje 27. listopada, i po danu na svojim vozilima obavezno imamo uključena svjetla, ta se odredba počinje primjenjivati od petka, 1. studenog 2019.
Iduće godine od 29. ožujka počet će se primjenjivati ljetno računanje vremena, ali još nekoliko dana kasnije morat ćemo voziti sa svjetlima i po danu; ta se odredba prestaje primjenjivati od 1. travnja 2020. godine.

Spomenimo kako je korištenje svjetala na motociklima obavezno tijekom cijele godine na hrvatskim prometnicama. Za one koji imaju električno vozilo, bitno je znati da se jeftinija tarifa primjenjuje od 21 sat pa do 7 sati ujutro (ljeti se primjenjuje od 22 do 8 sati ujutro).

Zimsku opremu na svojim vozilima, na dionicama na kojima je to propisano, potrebno je imati od 15. studenog do 15. travnja sljedeće godine.

Izvor: Autogaraza.hr

Vrtić i jaslice u Dračevcu grade se punom parom

RAT PROTIV ŠPORKULJA: Vižinada postavila videonadzor kako bi zaštitila svoje šume od škovaca