in

RAT PROTIV ŠPORKULJA: Vižinada postavila videonadzor kako bi zaštitila svoje šume od škovaca

Više smo puta zadnjih mjeseci pisali o nekontroliranom odlaganju otpada, bilo pored kontejnera u naseljima, ali nažalost i u okolišu – na livadama, u šumicama i ostalim mjestima gdje smeća ne bi smjelo biti. Jedinice lokalne samouprave, koje su zadužene za saniranje divljih deponija, morale su primijeniti oštre mjere, jer očito nema drugog načina kako zaustaviti šporkulje.

Pa je tako Općina Vižinada na kritičnim mjestima na svom području s ciljem smanjenja nepropisnog odlaganja otpada u okoliš postavila informativne ploče s videonadzorom. Kako kaže načelnik Marko Ferenac, Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisane su visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada.

-Molim sve sugrađane da se pridržavaju zakona i štite ono najvrjednije što imamo – naš okoliš. Zahvaljujem savjesnim mještanima koji već duže vrijeme upozoravaju na ovaj problem i nadam se da će se ovim mjerama spriječiti daljnje odlaganje otpada u šumama. Podsjećam kako svako kućanstvo ima pravo jednom godišnje na BESPLATAN odvoz krupnog otpada, dok svako odbacivanje ovakvog otpada u prirodu plaćamo svi mi kroz proračun. Smatram da je bolje ta sredstva usmjeriti u sadržaje za djecu ili uređenje komunalne infrastrukture, zato pobrinimo se svi zajedno oko našeg okoliša i budimo savjesni građani, poručio je Ferenac.

Sličnim mjerama pribjegle su i druge jedinice lokalne samouprave. Pa je tako, primjerice Poreč video nadzor postavio na nekoliko najfrekventnijih punktova u gradu pored kontejnera. Općina Kaštelir Labinci ploče sa sličnim upozorenjem postavila je na grobljima u Kašteliru i Labincima, gdje se veliki kontejneri stalno pune neprimjerenim otpadom. Dok su je to u Labincima mahom građevinski materijal koji iskrcaju redovito građevinari koji tim putem prolaze, u Kašteliru su nesavjesni građani bacali ponajviše ostali kućni otpad – smeće iz domaćinstva, odjeću, obuću, automobilske gume, madrace…

PROMIJENJEN DATUM: Nakon pomicanja kazaljki na satu ne palimo svjetla na vozilu

HIGHLANDERSI i dobrovoljni vatrogasci predali vrijednu donaciju DRUŠTVU INVALIDA POREČ