in

Prvi put od 1944: U Noći vještica gledat ćemo puni plavi Mjesec!

Ilustracija

Prvi puni Mjesec u listopadu, poznat i kao Žetveni mjesec, pojavio se prvog dana u mjesecu. Drugi puni Mjesec ili ‘plavi Mjesec’ bit će vidljiv 31. listopada

Nebo u noći sa 31. listopada na 1. studeni osvijetlit će ‘plavi Mjesec’, što će biti drugi puni Mjesec u periodu od 30 dana. Relativno rijetka pojava dogodi se u prosjeku jednom u dvije i pol godine, objavila je NASA. 

Svaki mjesec ima jedan pun Mjesec, ali budući da lunarni ciklus i kalendarska godina nisu savršeno sinkronizirani, otprilike svake tri godine završimo s dva u istom kalendarskom mjesecu, piše 24 sata.

Prvi puni Mjesec u listopadu, Poznat i kao Žetveni mjesec, pojavio se prvog dana u mjesecu. Drugi puni Mjesec ili ‘plavi Mjesec’ bit će vidljiv 31. listopada. To je prvi slučaj od ožujka 2018. godine, no  također je prvi put da se puni Mjesec na Noć vještica pojavljuje u svim vremenskim zonama od 1944. godine. 

Fenomen ‘Plavog Mjeseca’ ne mora nužno značiti da će biti plave boje, iako tamnoplavi ton večernjeg neba može utjecati na boje koje vidimo. Kada Mjesec poprimi plave nijanse, to je zbog dima ili čestica prašine u atmosferi, na primjer tijekom velike erupcije vulkana. Prema NASA-i, Plavi mjesec označava nešto jako rijetko što možete vidjeti u životu, a ove će godine imati će još veću dozu mističnosti, piše CNN. 

Stožer: U Hrvatskoj 2.769 novozaraženih od Covida, umrlo 15 osoba

NOVIGRAD: Gradski proračun stabilan unatoč korona-krizi