in

NOVIGRAD: Gradski proračun stabilan unatoč korona-krizi

Na posljednjoj sjednici Vijeća Grada Novigrada usvojen je polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2020. godinu.

Anteo Milos

Ukratko ga je obrazložio v.d. resornog pročelnika Adriano Petretić, prenijevši kako su u prvih šest mjeseci ostvareni ukupni prihodi od 15,5 milijuna kuna, uz rashode od 21,77 milijun kuna. Tako ostvareni manjak od 6,27 milijuna kuna pokriva se prethodno ostvarenim viškom od 10,57 milijuna kuna, prenesenim iz prethodne proračunske godine. Glavnina smanjenih prihoda odnosi se na prihode od poreza, od imovine i od pristojbi, obzirom na otežane uvjete poslovanja uslijed pandemije bolesti COVID-19 te uslijed toga provedene gospodarske mjere putem kojih je Grad privredne subjekte oslobodio određenih financijskih davanja i obveza prema Gradu. Na rashodovnoj strani istaknute su dvije veće investicije – rekonstrukcija kino dvorane i obnova javne rasvjete, ugovorene prije krizne situacije izazvane pandemijom, dok su neke od planiranih investicija privremeno odgođene.

Polugodišnje izvršenje proračuna komentirao je i gradonačelnik Anteo Milos, prenijevši kako je unatoč nepovoljnoj situaciji izazvanoj pandemijom financijsko poslovanje Grada stabilno, sve obveze izvršavaju se uredno, te se nada da će tako biti i ubuduće.

-Na računu Grada konstantno je 4-5 milijuna kuna, što garantira likvidnost i stabilnost gradskih financija, pa vjerujem kako ćemo tako nastaviti i u narednim mjesecima, ne dovodeći u pitanje izvršenje svih svojih obaveza te poslovanje Grada, gradskih ustanova i komunalnih poduzeća. Stanje proračuna u prvih šest mjeseci odraz je okolnosti izazvanih korona-krizom, ali se proračunski prihodi i inače slabije pune u prvoj polovici godine, dok druga polovica uobičajeno donosi nešto bolje financijske rezultate, pa će tako biti i s ovogodišnjim proračunom, najavio je gradonačelnik.

Izvor Grad Novigrad

Prvi put od 1944: U Noći vještica gledat ćemo puni plavi Mjesec!

Dobre vijesti za poljoprivrednike, kreće isplata 1,5 mlrd. potpora, 200 milijuna više nego lani