in

RAZLIČITOST JE BOGATSTVO: U Novigradu se na Festivalu multikulturalnosti predstavilo 10 manjinskih zajednica

Foto portal Tiramola - Sanja Bosnić

Deveti po redu Festival multikulturalnosti održan je u veselom raspoloženju na platou CMIK-a u Novigradu. I još jednom je potvrdio da folklorno stvaralaštvo veže ljude s neraskidivim korijenima, uči o različitostima i sličnostima običaja drugih naroda, te povezuje brojne kulturne entitete u  Istri. Jača multikulturalnost kao najveće bogatstvo suživota na ovim prostorima i jedini je održivi način iskazivanja poštovanja naspram izvorne baštine stanovnika koji su Istru odabrali za svoj novi dom.

 Sinergija među različitima

U ime organizatora Festivala Istarske županije  istarski župan Boris Miletić istaknuo je da u Istri drže do različitosti kao velikoj društvenoj vrijednosti te se i kroz ovaj festival vidi koliko se potiče druge nacionalne zajednice koje žive i djeluju na prostoru Istarske županije da drže do svoje kulture i da je prezentiraju našim građanima i posjetiteljima. Domaćin ovogodišnjeg susreta, gradonačelnik Novigrada-Cittanova Anteo Milos, naglasio je da multikulturalnost podrazumijeva i inkluzivnost u kojoj ne smije biti diskriminacije. A podršku festivalu došao je pružiti i ex župan Valter Flego, u čije je vrijeme obnašanja funkcije župana festival i iniciran. Cijelo vrijeme trajanja programa uživali su ovi politički akteri u magiji izvorne baštine među publikom i svojom neposrednošću te druženjem sa sudionicima zapravo oslikali sinergiju među „različitima“ koju pruža suživot-convivenza u Istri kao najveće civilizacijsko bogatstvo.

U večeri se predstavilo deset društava koji aktivno djeluju i njeguju svoje običaje i nacionalni identitet u Istri, a program je otvorio pjevački zbor Lavanda iz Novigrada pod ravnanjem maestra Branislava Ostojića. Uslijedili su nastupi sudionika festivala.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre koju vodi predsjednik Senad Pršić predstavila se pjevačkim zborom Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre “Istarske gondže” s izvedbom tradicionalnih bosansko-hercegovačkih pjesama – sevdalinki.

Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ pod vodstvom predsjednika Miodraga Popovića otplesalo je spleto dječjih crnogorskih kola „Tita, tita loboda“ i izvedbom starih perojskih pjesama.

Slovensko kulturno društvo „Istra“, čija je predsjednica Danica Avbelj, predstavilo se nastupom zbora Encijan koji je izveo skladbe: Bilo vavek veselo, Matka Brajše Rašana; Mežakovom skladbom Mlade oči, te pjesmom Siva pot, prepjevom poznate pjesme u aranžmanu Tomislava Divića i Ine Jovanović Verbanac.

Udruga Roma Istre na čelu s predsjednikom Velijem Huseinijem, zaplesala je egzotični, tradicionalni ples, a publika je velikim pljeskom nagradila najmlađu plesačicu zadivljujućeg ritma.

Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije predvođena predsjednicom Almirom Raimović, predstavila je stihove članica iz svoje dramsko-literalne sekcije“Bosanski behar”, pod vodstvom profesorice bosanskog jezika Emine Kahrimanović.

Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“, čija je predsjednica gđa. Milena Zlateska, nastupilo je sa pjevačkim zborom, uz pratnju orkestra, s pjesmama: „Srede Skopje”, „Stani mome”, „Ne stoj done donke”, oro i „Skopska Crnogorka”.  

Zajednica Albanaca Istarske županije, čiji je predsjednik Frok Lekaj, predstavila se nastupom tradicionalnih albanskih plesova vrlo dojmljive i uzbudljive koreografije.

Srpski kulturni centar u Istri i Zajednicu Srba u Istri maestralnom izvedbom spleta narodnih igara prezentirao je Aleksandar Budimir, solist na harmonici.

KUD „Bosna“ Istarske županije pod vodstvom predsjednika Jasmina Omerovića, otplesao je Sarajevske gradske igre .

Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“, Pula, na čelu s predsjednicom Žužanom Maša novigradskoj  se publici predstavilo plesnom koreografijom na taktove iz mađarske operete.

Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ iz Pule, čiji je predsjednik Milan Čubrilo, za razliku od ostalih društava nije se predstavilo scenskim nastupom, jer se bave istraživačkim radom i  očuvanjem kulturnog naslijeđa i autohtonosti srpske nacionalne zajednice s posebnim osvrtom na život i djelo najpoznatijeg i najvećeg znanstvenika, Nikole Tesle. Svoje dokumentirane uratke su izložili na štandu uz pozornicu.

„Rim Tim Tagi Dim“ za kraj

Brojna, izmiješana publika i izvođači u narodnim nošnjama čitavu su se večer isprepletali u šarenilu boja, komunicirali i plesali ispred pozornice, te obilazili kušati jela pripremana prema recepturi iz tradicionalnih kuhinja sudionika festivala. Guštalo se, oblizivalo i hvalilo gravče na tavče, baklave, uštipke, sirnice, zeljanice, potice, hurmašice…a nazdravljalo vinom vrancem, poznatim makedonskim Tga za jug i mastikom.

Festival za sve osjetila zasladili su na kraju izvođači i publika izvodeći plesne korake, koji ovih dana osvajaju i ujedinjuju svijet, na glazbu mega hita „Rim Tim Tagi Dim“, Baby Lasagne i njegova tima.

Izvor portal Tiramola

U subotu biciklijada „Od lokve do lokve“ u Tinjanu. Prijavite se

Foto Srednja škola MAte Balote Poreč

POREČ: Novi uspjeh Petra Brajkovića – Sjajan na državnom natjecanju iz kemije