in

“Revitalizacija baštine žminjske čakavštine” – Projekt za mlade koji potiče kreativnost i ljubav prema zavičaju

Foto Tanja Kocijančić

Danas, 12. prosinca, u Čakavskoj kući u Žminju, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt “Revitalizacija baštine žminjske čakavštine” koji provodi ovdašnja Udruga Geminianum u partnerstvu s Općinom Žminj. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda putem Zaklade za poticanje razvoja civilnog društva te Ministarstva kulture i medija RH, a njegova provedba počinje upravo danas popodne fotografskom radionicom na kojoj ima još nekoliko mjesta.

Foto Tanja Kocijančić - Željko Plavčić
Foto Tanja Kocijančić – Željko Plavčić

Projekt su predstavili načelnik Željko Plavčić i predsjednica Udruge Geminianum Marija Belac, ujedno i voditeljica ovog projekta u sklopu kojeg su dobili nešto više od 400.000 kuna za kupnju sve potrebne opreme – od drona i fotoaparata do platna, kistova i svega ostalog potrebnog za odvijanje radionica. Od tog iznosa 85 posto dobili su iz spomenutog EU fonda, a ostatak od Ministarstva kulture RH. Radionice su namijenjene mladima s područja Općine Žminj koji ne moraju imati predznanje o fotografiji i slikanju, nego samo dobru volju i želju za umjetničkim izražavanjem.

Načelnik je rekao da su se na ovaj projekt prijavili s ciljem educiranja mladih, njihovog uključivanja u zajednicu, poticanja njihove kreativnosti i naposljetku revitalizacije baštine i očuvanja izvornog jezika. Bit će zanimljivo na kraju vidjeti na koji će način neverbalnim izričajem prikazati bogatu žminjsku baštinu, posebno govor.

Foto Tanja Kocijančić - Marija Belac - Žminj 12-12-2022
Foto Tanja Kocijančić – Marija Belac – Žminj 12-12-2022

Voditeljica Belac naglasila je da projekt traje godinu dana, te da je podijeljen u tri dijela – dvije radionice i jedna virtualna izložba koja će se na kraju objaviti na njihovim web stranicama.

Radionice fotografije vodit će Studio 11 iz Pule, a slikanja Anita Pilat iz Pazina, koja i inače vodi tečajeve crtanja i slikanja.

Detalji o radionicama u nastavku.

Radionica fotografije – 10 osoba mlađih od 25 godina s područja Općine Žminj. Radionice se održavaju online, jednom tjedno u trajanju od 60 min, ukupno 12 radionica. Radionice počinju u prosincu 2022. godine.

Radionica slikarstva – 10 osoba mlađih od 25 godina s područja Općine Žminj. Radionice se održavaju online, jednom tjedno u trajanju 180 min, ukupno 14 radionica. Radionice počinju početkom veljače 2023. godine.

Radionica fotografije – 10 osoba mlađih od 25 godina s područja Općine Žminj. Radionice se održavaju online, jednom tjedno u trajanju 60 min, ukupno 12 radionica. Radionice počinju krajem veljače 2023. godine.

Radionice su besplatne, a cjelokupna infrastruktura potrebna za izvođenje programa je osigurana tako da polaznici ne moraju nabavljati svoju opremu (fotoaparate, laptope, dronove, adobe lightroom software, slikarski pribor niti materijal).

Bez vode 13. i 14. prosinca dio Poreča i Vabrige

Glazbene dive stižu u Novigrad

NOVIGRAD: Koncerti Radojke Šverko i Mije Dimšić, božićni sajam i gastro ponuda