in

Rimska POREČANKA uskoro će otploviti na restauraciju u Francusku

Jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Europi posljednjih desetljeća, rimsko plovilo izrađeno prije dvije tisuće godina, popularno nazvano „Porečanka“, trenutno se nalazi u fazi čuvanja, obveznoj desalinizaciji, a s početkom jeseni dogovoreno je da će plovilo biti upućeno u Francusku, u ARC-Nucléart u Grenobleu na daljnja istraživanja.

Rimsko plovilo Porečanka

Naime, vrhunska oprema ovog centra, čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura, omogućit će detaljno istraživanje u cilju što kvalitetnijeg restauriranja, a u ovoj su se ustanovi istraživale i dvije barke iz Arheološkog muzeja Istre. O svim ovim koracima bilo je govora na jučerašnjem sastanku kojemu su prisustvovali porečki gradonačelnik Loris Peršurić, voditeljica arheološkog istraživanja Klaudia Bartolić Sirotić, te ravnateljica i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić i Gaetano Benčić.

Prema njihovim procjenama, ovaj postupak u francuskom centru mogao bi trajati između godinu i dvije godine dana, kako bi se napravile sve potrebne istraživačke radnje. Podsjetimo, „Porečanka“ je svjetlo dana ugledala lani, prilikom radova na obnovi porečke rive, a odmah je, zbog svoje specifičnosti gradnje, datacije i samog mjesta pronalaska izazvala interes javnosti i stručnjaka iz cijele Europe, a i šire.

– U centru će se najprije pristupiti vađenju dijelova i ponovnom čišćenju, a nakon toga će provjeriti salinitet i tek onda, kad se sve utvrdi i sastave svi dijelovi i napravi sken kako su dijelovi vađeni, kreće se u postupak hlađenja na niskim temperaturama. Onda se kroz nekoliko mjeseci diže temperatura, što dovodi do toga da voda iz mokrog drva isparava, i na taj način se čuva oblik, kaže Bartolić Sirotić.

Zatim slijedi još sušenje, čišćenje i liofilizacija drva – postupno i u ciklusima, te opremanje i vraćanje u Poreč. Završni dio uključuje montažu na stalak za „reprodukciju“ originalnog plovila u prvobitnom obliku (barka je bila duga 8 m, tipični primjer istarskog načina slaganja drva – „šivanja“). Kako kaže ravnateljica Uljančić, sva istraživanja o svom trošku vodi Centar Camille Jullian (Aix-Marseille) dugogodišnji partner porečkog muzeja, ustanova koja je po svom radu i postignućima izuzetno poznata i priznata na svjetskoj razini i u kojoj su prepoznali veliku arheološku vrijednost ovog nalaza i stavili ga u svoj radni zadatak. Kad postupak restauracije bude gotov, plovilo će se u dijelovima vratiti u Poreč gdje će se sastaviti i gdje je potrebno pronaći i urediti prostor za njegovu prezentaciju javnosti. A prostora za kreiranje cijele priče oko „Porečanke“, ima puno, od predmeta koji su pronađeni uz nju, do 3D prezentacija, snimki pronalaska i drugog. Kako je naglasila Uljančić, ovo je zasigurno jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Poreču u posljednjih 30 godina.

Dijelovi plovila dobro su očuvani, prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Plovilo je sačuvano u dužini 5 metara i širini 1,70 metara te je imalo i jedro. Sam brod je izrađen tehnikom šivanja, što je karakteristično za područje sjevernoga Jadrana. Arheolozima je posebno zanimljivo mjesto gdje je pronađena – uz samu rivu, što je rijetkost, jer je većina pronađenih brodova nađena daleko od obale ili potopljena na dnu otvorenog mora. Za „Porečanku“ se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća, a otkrivena je početkom ove godine prilikom radova na uređenju rive na lokaciji „Porta de mar“ na križanju gradske rive s ulicom Cardo Maximus kod nekadašnje zgrade Kompasa.

– Drago mi je da na našoj „Porečanki“ rade vrhunski stručnjaci u ovom području i zaista, kako smo doznali, otkriće ostataka ovog plovila može se smatrati rijetkošću i na svjetskoj razini. Osim kao pomorski simbol, barka se može sagledavati i u mnogo širem kontekstu, kako kulturnom, turističkom, ali i kao vrhunska atrakcija za stanovnike Poreča i turiste, kazao je gradonačelnik Peršurić.

VRSAR: Prijem za odlikaše – dobitnike “zlatnog pera”

NEMET: Ne sputavajte volontere zbog neprilagođenih zakonskih propisa!