in

NEMET: Ne sputavajte volontere zbog neprilagođenih zakonskih propisa!

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru u okviru rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu prvenstveno zahvalila na plemenitosti i nesebičnoj podršci svim volonterima te je naglasila kako je njihova uloga izuzetno važna i neprocjenjiva.

– Volonteri uskaču kada ponestane drugih resursa i kada institucije zakažu, a jedina im je plaća predivan osjećaj zadovoljstva da su za svoju zajednicu učinili nešto dobro i korisno. Prenosim apel mnogih volontera i udruga koji kandidiraju svoje projekte za sredstva Europske unije i nacionalne izvore financiranja kako je apsurdna praksa da se kandidirani projekti valoriziraju i financiraju na temelju „najbržeg prsta“, a ne na temelju najkvalitetnijeg i najpotrebnijeg projekta, ističe Nemet.

Zastupnica je navela kako se konkretne promjene u sustavu volontiranja trebaju provesti čim prije kako bi se stvorio okvir koji će pomoći volonterima u njihovom radu, a ne otežati im i demotivirati ih. Pri tome je navela primjer iz prakse, odnosno inicijativu kojom su građani Pule i Istre trebali pomoći svojoj bolnici i osoblju, koji ionako za vrijeme pandemije čine nadljudske napore. Velik broj volontera se javio na apel kako bi se pomoglo građanima no zbog zakonskih prepreka inicijativa nije mogla kompletno zaživjeti budući da zakon ne predviđa takvu mogućnost volontiranja.

– Nemojmo sputavati volontere koji žele pomoći zajednici i građanima zbog krutih i neprilagođenih zakonskih propisa. Svi oni zaslužuju našu beskrajnu zahvalnost i podršku, zaključila je Nemet, priopćeno je iz Ureda IDS-a.

Rimska POREČANKA uskoro će otploviti na restauraciju u Francusku

Krenula ŽMINJSKA ŠTUORIJA – Već sedmu godinu predstavlja ljepote i znamenitosti Žminjštine