in

Ronioci iz porečkog podmorja izvukli tri i pol “kubika” smeća

Na porečkoj rivi na potezu od hotela Palazzo do komunalne lučice pored suda održana je eko akcija u organizaciji Društva za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč kojima su suport dali Lučka uprava, Grad, Turistička zajednica i Usluga Poreč. Akciju već tradicionalno svojim donacijama pomažu ugostitelji koji posluju na rivi, saznajemo od predsjednika ove udruge Zorana Zulijanija.

-Uz desetak pomagača na kopnu koji su izvlačili smeće sudjelovalo je 20-ak ronioca koji su prikupili oko tri i pol kubičnih metara raznoraznog otpada. Osim uobičajenog glomaznog otpada kao što su dijelovi plovila i stolice, zatim staklo bilo je i raznoraznih predmeta od plastike, poput boca kojih je bilo najviše. Vrijeme nas je odlično poslužilo što je bilo važno da i ove godine akcija uspije, naglasio je Zulijani, naglasivši da je akcija trajala oko sat i pol.

Usluga je kontejnere za odlaganje otpada postavila na dvije lokacije.

Sudionici eko akcije u prostorijama Društva za podvodne djelatnosti – Foto Tanja Kocijančić

Zulijani je dodao da su najviše smeća pronašli na prostoru komunalne lučice, ali to ne znači da je odbačen u zadnjih godinu dana otkako je bila zadnja eko akcija. Moguće je da je otpad ondje bio godinama ali ga zbog mulja, odnosno zamućenja vode ronioci nisu vidjeli u prijašnjim akcijama. Općenito gledano Zulijani je kazao da otpada u podmorju rive ipak ima manje u odnosu na prijašnje godine.

Eko akcija na porečkoj rivi – Foto Loris Peršurić

Osim porečkih ronioca pridružili su se i kolege iz Novigrada, Karigadora i Brtonigle. Naime, porečki je klub zadnji na ovom dijelu zapadne obale prema sjeveru, pa tako imaju velik broj članova sa sjeverozapadnog dijela Istre. Zulijanija veseli što među članovima imaju puno mladih koji su u zadnje dvije godine završili tečaj ronjenja. Naglasio je da je ovom akcijom njihov plan aktivnosti ispunjen. Njihove morske aktivnosti trajat će još do kraja listopada, što ide paralelno s vremenskim prilikama, a ponovno se se aktivirati na proljeće. Zimi se bave revizijom opreme i sličnim poslovima.

Nakon eko akcije svi zajedno su se družili uz ručak u prostorijama društva na Peškeri.

Eko akcija na porečkoj rivi – Foto Loris Peršurić
Otpad kojeg su ronioci izvukli u eko akciji 26.9.2021. na porečkoj rivi
Otpad kojeg su ronioci izvukli u eko akciji 26.9.2021. na porečkoj rivi
Otpad kojeg su ronioci izvukli u eko akciji 26.9.2021. na porečkoj rivi
Eko akcija ronioca 26.9.2021. na porečkoj rivi

Bez struje 27. rujna na području Poreča, Umaga i Novigrada

Učenici TUŠ-a A. Štifanić sportom obilježili početak nastave