in

ROVINJ: Otvoren obnovljeni kamenolom Fantazija – Jedini istarski geološki spomenik prirode

Otvorenje kamenoloma Fantazija - Foto Grad Rovinj

Kamenolom Fantazija je zaštićena lokacija i geološki spomenik prirode još 1986. godine te predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije vapnenca, a jedan je od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta.

rovinj miletić paliaga otvorenje kamenolom fantazija monfiorenzo
Foto Boris Miletić – Facebook – Istarska županija

Danas je kraj Rovinja svečano otvorena Cava di Monfiorenzo, posjetiteljski centar i spomenik prirode kamenolom Fantazija. Radi se o jedinom geološkom spomeniku prirode na području Istre. Brojnim posjetiteljima obratili su se gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni, direktorica Turističke zajednice Rovinja Odete Sapač i župan Boris Miletić.

Foto Grad Rovinj Facebook
Otvorenje kamenoloma Fantazija – Foto Grad Rovinj Facebook

– Danas je važan dan za naš grad. Dan kada smo svečano obilježili završetak radova na Geološkom spomeniku prirode – Kamenolomu Monfiorenzo. Nemam dvojbe da će ovaj suvremen interpretacijski centar biti privlačan i interesantan turistima, no u ovo smo krenuli prvenstveno radi naših građana, kako bi njima u najboljem svijetlu predstavili blagodati vlastitog područja. Kako bi educirali buduće generacije Rovinjaca i Rovinjki da očuvaju ono što nam je najvrijednije i kako bi svaki naš građanin znao da se upravo u Rovinju nalazi jedini geološki spomenik prirode u Istarskoj županiji, peti proglašeni na teritoriju Republike Hrvatske, naglasio je gradonačelnik Paliaga. Dodao je da je kamenolom godinama bio zapušten, a sad je valoriziran zahvaljujući sugrađanima entuzijastima.

Danas smo otvorili Posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode, uređen kroz EU projekt geoIST3A. Time smo valorizirali našu prirodnu baštinu i stvorili novu atrakciju za mnoge turiste, ali još važnije dobili mjesto gdje će naši građani, počevši od onih najmlađih, moći učiti o ovom jedinstvenom lokalitetu. Čestitike svima koji su sudjelovali u projektu, a posebno vodećem partneru – županijskoj Javnoj ustanovi Natura Histrica, izjavio je župan Miletić.


Nositelj projekta je županijska Javna ustanova Natura Histrica, koja je korisnik bespovratnih sredstava, dok su projektni partneri Grad Rovinj i TZ Rovinja, uz podršku Istarske županije i drugih županijskih institucija.

Otvorenje kamenoloma Fantazija - Foto Grad Rovinj
Otvorenje kamenoloma Fantazija – Foto Grad Rovinj

Uređenje kamenoloma Fantazija stajalo je 9,8 milijuna kuna, od kojih se na bespovratna sredstva iz EU fonda odnosi skoro 6,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj..

Otvorenje kamenoloma Fantazija - Foto Grad Rovinj
Otvorenje kamenoloma Fantazija – Foto Grad Rovinj
Otvorenje kamenoloma Fantazija - Foto Grad Rovinj
Otvorenje kamenoloma Fantazija – Foto Grad Rovinj

Kako se navodi na stranicama TZ-a, kamenolom se nalazi 1,5 km od grada u predjelu Monfiorenzo (toponim) uz cestu Rovinj-Bale, te predstavlja jedinstven primjer sedimentologije vapnenca i jedan od najinteresantnijih u svijetu. Geološki je spomenik prirode od 1987. godine. Njegova je površina 4,05 hektara i pravi je prirodni fenomen. Lokalitet predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije karbonatnih stijena, jedan je od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta. Vidljivi su slojevi genetski različitih tipova dolomita s očuvanim detaljima teksture, strukture dijagenetskih i genetskih karakteristika, koji ukazuju na procese djelatnosti modrozelenih algi, okamenjivanja šupljinica nastalih truljenjem algi, oscilacija morske razine, izmjenu plime i oseke, uzastopna vlaženja taloga morskom vodom i njegova isušavanja.

Stijene iz ovog kamenoloma služe za znanstveno objašnjenje postanka sličnih stijena u svijetu, koje sadrže samo neke, a ne kao Fantazija sve dokaze i pokazatelje takvog tipa postanka. To znači da je kamenolom Fantazija etalon ili standard za sva ostala nalazišta stijena takvog tipa postanka. 

Foto Tanja Kocijančić benzinska tar ožujak 2022

Rekordan porast cijena u Hrvatskoj

KUD Dvigrad u Đakovu

KUD Dvigrad predstavljao Istru na Đakovačkim vezovima