in

Rovinj štiti okoliš: Gradska uprava bez plastičnih boca za vodu – Promjene stižu i za kavu…

Gradska uprava Rovinja odrekla se vode za piće iz jednokratnih plastičnih boca i prešla na staklo i vodu iz slavine, priopćeno je iz gradske uprave.

Gradonačelnik Marko Paliaga, u želji da se poduzmu konkretne mjere kako bi se zaštitio okoliš, odlučio je izbaciti iz uporabe plastične boce u gradskoj upravi. S tim ciljem, a kako bi bio dobar primjer svojim zaposlenicima, tijekom cijele prošle godine je zajedno sa svojim Uredom i gostima koristio vodu za piće iz slavine, a od ovog siječnja se ta praksa proširila na čitavu gradsku upravu.

Kako bi se otklonila bilo kakva sumnja u kvalitetu vode iz slavine pozvani su stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji su uzeli uzorke iz svih slavina koje se koriste u obje upravne zgrade kako bi ispitali ispravnost vode za piće. Rezultati analize su potvrdili očekivanja: voda iz slavina je ispravna i prikladna za piće. Za sve djelatnike gradske uprave nabavljene su staklene boce s neoprenskom zaštitom (koja osim kao zaštita, služi i kao toplinski izolator) u više boja i grbom Grada, kao motivacija i znak predanosti smanjenju plastičnog onečišćenja našeg okoliša.

Sada slijedi nabavka aparata za kavu koje ne koriste plastične čaše i žličice.

Na taj način, Grad Rovinj namjerava motivirati sve svoje građane da izbace jednokratnu plastiku iz svakodnevne uporabe kako bi pridonijeli njenom smanjenju.

Plastika predstavlja opasan oblik zagađenja, jer je nažalost već postala sveprisutna u okolišu, gdje se raspada u mikroplastiku te u još sitniju nanoplastiku, koja je često nevidljiva oku ali ulazi u hranidbeni lanac, te na taj način postaje prisutna u ljudskom tijelu sa svim povezanim negativnim posljedicama.

Radi se o materijalu koji je jeftin, snažan i svestran, međutim čija razgradnja može potrajati tisućama godina. Većina plastičnog otpada ne koristi se ponovo niti se reciklira, a stručnjaci vjeruju da plastika za jednokratnu uporabu, koja se koristi samo jednom prije nego li se odbaci čini čak 50% sveukupne plastike. Plastika za jednokratnu upotrebu uključuje plastične boce s vodom, plastičnu ambalažu, plastične vrećice za prehrambene proizvode itd. Iako je vjerojatno da će biti nemoguće u potpunosti ukloniti plastiku iz naših života, postoje koraci koje možemo poduzeti kako bismo smanjili količinu koju koristimo.

Gradska uprava Rovinja poduzela je mali, ali značajan korak u tom smislu, zaključuje se u priopćenju.

Srebro i bronca za porečke veslače na natjecanju u Rovinju

Srebro i bronca za porečke veslače na natjecanju u Rovinju

Je li flaširana voda jedna od najvećih prijevara stoljeća?

Bez vode 22. siječnja nekoliko naselja kod Sv. Lovreča