in

Sadnjom drvoreda Novigrad i ove godine sudjeluje u eko-akciji „Obnovimo našu Zemlju“

Sadnja drvoreda na cesti pored Strade Kontese

U okviru ovogodišnjih Novigradskih eko dana, kojom Novigrađani simbolično obilježavaju Dan planeta Zemlje, jedna od akcija je i sadnja drvoreda sa šezdesetak stabala bagrema, čempresa i lipa. Riječ je o prvoj eko-akciji u ovoj godini, a do kraja proljeća još će se održati tradicionalna eko-akcija čišćenja okoliša i podmorja te prikupljanja krupnog i drugog otpada u okolišu.

Stabla s dječjim porukama uz cestu prema Umagu – Foto Tanja Kocijančić

Akcija sadnje drveća u Novigradu povodom Dana planeta Zemlje organizira se od 2016. godine na više lokacija u gradu uz inicijativu Turističke zajednice. Kao i svake godine, u akciji sudjeluju mališani iz dvaju novigradskih dječjih vrtića, “Tičići” i “Suncokret – Girasole”, uz asistenciju djelatnika i djelatnica gradskog komunalnog poduzeća Neapolis.

Novigradski mališani

-Ove su godine, uz vrtićku djecu, sudjelovali i mališani Osnovne škole „Rivarela“, koji su svojim porukama na šarenim vrpcama ukrasili drvored.  Što bi nam stabla mogla reći? E, tu dječja mašta i intuitivna znanja stupaju na scenu i dolaze do izražaja. Tako su djeca iz vrtićke skupine „Zečići“ u Parku novigradskih ribara okačila na stabla poruke namijenjene prolaznicama, a koje prema njihovom mišljenju, govore sama drveća, objasnila je direktorica TZ-a Vesna Ferenac.

-Ovo je simbolična akcija u kojoj sudjelujemo svi zajedno – TZ, djeca iz vrtića i škola, Neapolis i Grad Novigrad. I to je poruka svim građanima koliko je važno očuvanje važnog resursa, naše Zemlje, i da svi zajedno o tome moramo brinuti. Vezano za očuvanje prirode mogu najaviti – idući tjedan potpisat ćemo konačno ugovor o gradnji kanalizacijske mreže za područje grada. To je možda i najvažniji ugovor u povijesti Novigrada, vrijedan 130 milijuna kuna, kojim će se rekonstruirati mreža zbrinjavanja otpadnih voda u starogradskoj jezgri i nadograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na najvišu razinu. Ta će se voda zatim ponovno koristiti za poljoprivredne površine. Od svih ekoloških projekata koje provodimo zadnjih godina ovo je kruna, naglasio je gradonačelnik Anteo Milos.

Direktorica TZ-a Ferenac dodala je da su se u suradnji s Gradom odlučili na malo zahtjevniji zahvat – sadnju drvoreda uz pristupne ceste iz smjera Umaga i Poreča. Na lokaciji iz Celege prema Salveli, uz pješačku stazu pored državne ceste Novigrad – Dajla, posađeno je pedesetak stabala bagrema i čempresa ukupne dužine 400 metara. Također, navela je Ferenac, uz ovaj drvored u blizini rotora kod sportske dvorane posađen je i manji drvored s desetak stabala lipe.

Ekološke poruče novigradske djece za novi drvored

U ime komunalnog poduzeća Neapolis voditeljica održavanja javnih površina Anđelka Ičin Zugan dala je puno detalja. Kuglasti bagrem je listopadno stablo kuglaste krošnje, vrlo otporno na štetnike i bolesti, naraste u visinu 5-7 metara i u širinu do 4 m. Izabrali smo tu vrstu zbog toga što stablo stvara ugodnu hladovinu, a ne naraste previše, čime se smanjuje utjecaj na prometnicu. U jesen lišće požuti, a ta boja će se lijepo slagati s tamnozelenom bojom stupolikog čempresa. Stupoliki čempres zimzelena je biljka – četinjača, simbol mediterana. Lišće je aromatično i mirisno, a kao uska, stupolika forma stvara dubinu prostora uz postojeće nasade vinograda u neposrednoj blizini. Što se drvoreda kod sportske dvorane tiče, lipa je dugovječno i kvalitetno stablo, idealno za sadnju u urbanim zonama. Cvjeta mirisnim cvjetovima u svibnju i medonosna je biljka.

Uz edukativno-kreativne aktivnosti za novigradske mališane, u ovoj hvalevrijednoj akciji te u planiranim aktivnostima čišćenja okoliša sudjelovat će i predstavnici gradskih udruga, sportskih klubova, građani-volonteri te Neapolis. Vrijeme održavanja ovisit će o prihvatljivosti epidemioloških prilika, najavila je direktorica Ferenac.

Dan planeta Zemlje u Novigradu se obilježava još od 2010. godine u režiji Turističke zajednice i  Grada Novigrad, kada su se održavale obiteljske biciklijade, likovno-literarni natječaji za djecu s naglaskom na ekologiju, uređenje šetnica i bike staza, prikupljanje krupnog otpada, rekreativna pješačenja, druženja u prirodi i druge aktivnosti. Mnogo je aktivnosti koje se mogu provoditi  povodom Dana planeta Zemlje, koji je u svijetu prvi put obilježen 1970. godine, pa se iz godine u godinu teme mijenjaju, a sve u cilju sprječavanja klimatskih promjena, uništavanja ekosustava, zagađenja vode i tla, ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta, itd.. U svakodnevnom životu i tijekom ostatka godine može se izravno utjecati na okoliš, a upravo to treba djecu učiti u najranijoj dobi. Stoga i novigradski vrtići i škole svake godine sudjeluju u raznim aktivnostima vezanih uz očuvanje prirode.

Ekološke poruče novigradske djece postavljena na novoposađena stabla

voda

Bez vode 23. travnja dio Poreča

Policija će u petak pojačano kontrolirati alkoholiziranost vozača