in

Sajam “S KLOBASICOM U EU” vraća se u Sv. Petar u Šumi nakon dvije godine stanke

Supetarska fešta S klobasicom u EU/Foto Tanja Kocijančić

Osmi po redu Međunarodni sajam “S KLOBASICOM U EU” održat će se od 13. do 15. svibnja u Sv. Petru u Šumi. Sajam će se odvijati na novoj lokaciji – u Hrvatskoj kući od kobasica, nakon dvogodišnje pauze izazvane korona-krizom.

Iz općine poručuju da ove godine namjeravaju organizirati još tri tradicionalne manifestacije: ljetni noćni sajam S klobasicom u EU, istarsku prašćinu i Dan istarskih klobasica po starinski. 

-Naš sajam je i ovaj puta zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom „gradu od kobasica“. Za vrijeme sajma organizirat će se razni programi, gourmet, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastro eventi u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, mini konferencija, a tijekom sajma održat će se sedmo svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku. Na sajmenim punktovima zorno će se prezentirati nacionalnu tradiciju na najbolji mogući način, pojašnjava načelnik Mario Bratulić.

U sklopu ovogodišnje manifestacije već je održano senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama kroz projekt sajma „Dani hrvatskih kobasica i salama“. Ove je godine ukupno ocjenjeno 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i BIH. Ocjenjivalo se je u 8 kategorija, a na ocjenjivanju je sudjelovalo 16 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije. 

Glavni organizator manifestacije je  Općina Sv. Petar u Šumi uz potporu Vlade RH, Ministarstava, Istarske županije, udruga i brojnih sponzora i podupiratelja.

-Naša želja je da u budućim vremenima  potaknemo na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a s ciljem da Sv. Petar u Šumi kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva. Očekujemo da će Međunarodni sajam „S Klobasicom u EU 2022.“ posjetiti  više  tisuća  ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda, zaključuje Mario Bratulić.

trgovina dućan butiga ilustracija unsplash

Povlači se proizvod za kuhinju jer sadrži kancerogene spojeve

Vinistra u dvorani Žatika

POREČ centar za vinoljupce: VINISTRA se vraća u Žatiku, afterparty po gradu