in

Skitača: Suze svete Lucije bistre um, a staza pruža nezaboravne plave vidike

Foto HelloIstria

Da, to je uistinu rapsodija u plavome. Tko god je jednom bio na Skitači kada je bio lijep i sunčan dan, dobro zna o čemu govorim. Ovdje je sve plavo u svim mogućim nijansama. Od mora, do neba, pa čak i škura na starim kućama koje odolijevaju vremenu i zaboravu. Da se razumijemo, u mjestu Skitača je predivno i kada je oblačno jer iz ovog mjesta, odnosno s dva brda s jedne i druge strane sela pružaju vam se dva različita, ali u jednome ista pogleda – oba su fenomenalna. Jedan je s vrha Orlić koji gleda na Cres, Rabac, Rijeku i Kvarner, a drugi je s brda Brdo koji gleda pak na poluotok Ubac, Rakalj, Barban, Raški zaljev, istočnu obalu Istre do Marlere. Pa ti biraj, piše putopisni blog Hello Istria. Priču donosimo u nastavku:

No, najprije treba doći do mjesta Skitača. Naravno da možete autom. Smjer Koromačna, pa u Brovinju skrenete do tog malog mjesta u kojem trenutno žive tri obitelji. I evo vas gore. No, meni bi bilo žao na takav način doći do ovog top vidikovca u Istri. Već sam prije par godina bila biciklom iz Labina i bilo je to jedno nezaboravno iskustvo. No, ova pješačka avanturica sa sestrom Renatom je bila totalno drugačiji doživljaj.

More i uspinjanje

Pokret je bio iz mjesta Brovinje s parkirališta od kuda kreću staze. Tu ćete odmah vidjeti oznake za biciklističke i pješačke te planinarske staze koje vode do Skitače. Možete odmah na vrh pa se po istome vratiti nazad ili pa ići do Crne punte pa na vrh i onda kružno nazad. Nama je ta varijanta od nekih 12 kilometara bila taman. Htjele smo najprije malo mora, a onda malo uspinjanja.

I to smo dobile. Krenule smo dakle najprije prema Crnoj punti i svjetioniku. Kamenita stazica idealna je za lagano jutarnje zagrijavanje. Do Crne punte vodi i Istarski planinarski put, odnosno planinarska obilaznica, koja povezuje najljepša brda i krajolike u Istri. Počinje na Crvenom Vrhu iznad Piranskog zaljeva te vodi zaljubljenike u planine preko Ćićarije i Učke, Plomina i Labina. Završava upravo na Crnoj punti južno od Skitače. Dugačak je čak 160 kilometara.

Crkva i dio ruševina iznad Koromačna

No, i prije Crne punte treba malo stati. Jer kada je ovako prekrasan zimski dan, sve je tako bajkovito. Pa tako i prva crkvica na koju smo naišle odmah iznad Koromačna ili Koromašna koji se za vrijeme Italije zvao Valmazzinghi. Zašto spominjem talijanski naziv? Zato jer je to mjesto koje je kao i Raša osnovano za vrijeme Italije, točnije 1920-ih oko tvornice cementa koja i dan danas radi. Crkvica Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja se nalazi iznad mjesta, a izgrađena je u 13. ili 14. stoljeću.  U njoj su ostaci zidnih slika, no mi ih nismo vidjele jer je crkvica bila zatvorena. Uz nju su ruševine jedne druge crkve.

Odmor za dušu i tijelo
Ne možete zalutati

Planinarskom stazom do svjetionika

Nastavljamo dalje planinarskom stazom koja je dobro označena sve do mora prolazeći uz kamenolom u Koromačnu. Svako toliko ukaže se tirkizno more, pogled prema istočnoj obali Istre. Divota. I evo nas već do Crne punte, mjesta s plažicom i svjetionikom koji sada služi za odmor i ljenčarenje. Svjetionik je izgrađen pet metara dalje od mora 1873. godine i jedan je od najljepših u ovom dijelu Istre. Danas u njemu možete ljetovati i zasigurno ćete uživati u privatnosti ovog područja koje je daleko od civilizacije.

Usamljeni svjetionik Crna punta

Cijeli putopis autorice Barbare Ban pročitajte na linku: https://www.helloistria.com/aktivni-odmor/skitaca-suze-svete-lucije-bistre-um-a-staza-pruza-nezaboravne-plave-vidike/

Foto HelloIstria
Foto HelloIstria

Foto Kickboxing club

POREČ: Eva Komšić osvojila titulu nove seniorske državne prvakinje

Bez vode u ponedjeljak 8. travnja dio Poreča